Nyomtatás
szarvasgombaEz évtől már csak a szarvasgombagyűjtéssel foglalkozó szervezetek képzésének elvégzése után lehet föld alatti gombák után kutatni a hazai erdőkben.

A hírt honlapján közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a föld alatti gombák (triflák) gyűjtéséről szóló rendelete nemcsak a gyűjtők számára írja elő a tanfolyam elvégzését, hanem azt is rögzíti, hogy szarvasgomba után csak alkalmassági vizsgát tett kutya segítségével lehet kutatni.

A Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetsége az intézkedéstől azt várja, hogy visszaszorul a Magyarországon őshonos nyári szarvasgomba szakszerűtlen, természetkárosító gyűjtése - mondta az MTI-nek Ulrich József, az egyesület elnöke.

Hozzátette: tapasztalataik szerint nem volt ritka, hogy éretlen állapotban szedték fel az ínyencségnek számító gombát a föld alól, esélyt sem adva arra, hogy a növény érett állapotban reprodukálja magát.

A legjobb termőhelyeken arra is volt példa, hogy gödröt ásva, kapával, gereblyével gyűjtötték az értékes szarvasgombát, szétroncsolták a gomba micéliumhálózatát, azaz a gombafonalak szövedékét - jegyezte meg.

Magyarország kétmillió hektárnyi erdőterületén ezer és tízezer hektár közé teszik a nyári szarvasgomba természetes élőhelyét. A gombafaj gazdanövénye jellemzően a bükk, a tölgyfajták, a hársfa, a mogyoró, az erdei és a fekete fenyő. A gombafajt nyár közepétől a fagyok beálltáig lehet gyűjteni.

Becslések szerint a hazai élőhelyekről mintegy húsz tonna nyári szarvasgombát gyűjtenek össze, ennek 5-10 százaléka marad hazai piacokon, a többit külföldön értékesítik - mondta az egyesület elnöke.

A gombafaj ára évjárattól és minőségtől függően 80 és 200 euró között van kilogrammonként.

Forrás: MTI