Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazin címlapVárhatóan július 29.-én megjelenik a Magasles 83., 2010. augusztusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 83., 2010. augusztus



Vadászpiac / Magyarok a dobogón

Vérebes hétvége a Börzsönyben

Újfajta lövedék

Idén kezdték gyártani

Százesztendős töltény

Kengyelkulcsos sörétes

Augusztusban vadászható

Erdőn, mezőn / Márok Tamás: Kihalt téli táj júniusban
Az első döbbenet akkor ér el, amikor kiérünk Makóról. Első pillanatban föl sem fogjuk, mi olyan furcsa. Hát hogy nincs levél a fákon. Meg aztán növényzet sincs. Pedig a gabonát már lassan aratni kéne, a kukorica meg ebben az időben néhol embermagas.

őzek

Wallendums Péter: Kulcsszerepben
Aki vadászott már kísérővel, tudja, mennyire fontos a vezető hozzáállása, viselkedése, temperamentuma, hozzáértése és rutinja. Jó kísérővel vadászni igazi élményt jelent, ha viszont a hivatásos, illetőleg sportvadász, akinek a gondjaira vagyunk bízva, nem áll a helyzet magaslatán, egy amúgy eredményes és szép vadásznap után is keserű maradhat a szánk íze. A vadászkísérőnek az eredményességen és a biztonságon túl az élményszerűségre is oda kell figyelnie, hogy a vendég azt érezze: ő vadászik. Az alábbiakban néhány jó tanáccsal szeretnék szolgálni ahhoz, hogy a vadásztatásnál minden „klappoljon”, ne érhesse szó a ház elejét, vagyis a kísérő személyét. Nyilvánvalóan nem új keletű dolgokról lesz szó, de talán nem árt összefoglalni és átismételni az ezzel kapcsolatos ismereteket.

kísérő

Megfigyeltem – Kammermann Péter: Szarvasok a búzatáblán
A gyötrő szúnyoghadak ellenére 13 éves Gellért fiammal esti lesre ültünk ki az erdő szélére. Előttünk több tíz hektáros búzatábla, amely az aranyat érő májusi esőknek köszönhetően kiemelkedően magas szárakat növesztett.

szarvasok a búzatáblán

Kuriózum / Gergely Imre: Őzvadászat Németországban
Paller Attila világutazó vadászok részére készített könyvébe írtam néhány fejezetet. Mivel honoráriumot nem fogadtam el, cserébe Attila egy vadászattal kedveskedett. Tudta, hogy körbe szeretném vadászni Európát, így egy baráti beszélgetés közben megkérdezte, hol vadásznék legszívesebben őzbakra? – Németországban – feleltem neki.

őzvadászat németországban

Vendégoldal / Takács Szabolcs: A jó kép titka
A Magasles korábbi számaiban végigvettük a fényképezés elméleti alapjait, így most itt az ideje, hogy a gyakorlati oldallal is foglalkozzunk. Erre leginkább a képelemzés nyújt lehetőséget. A jó kép titkát elemzéssel próbáljuk megfejteni, hiszen érdemes mások hibáiból, tapasztalataiból tanulni, hogy saját képeink élvezhetőbbek, látványosabbak legyenek. A következő felvételek között vannak jobban és vannak rosszabbul sikerültek, de példának mindegyik tökéletes.

fotózás

Dr. Vadász / Lakos András dr.: Kullancsveszély!
Nyári vadászatainknak szinte állandó velejárója a kullancscsípés. Ennek ellenére erről az apró ízeltlábúról vajmi keveset tudunk, ráadásul az általa terjesztett betegségekről sok téves feltételezés került be a köztudatba. Túlzó aggodalomra nincs okunk, de nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

kullancsveszély

Detrich János: Nemzetközi szalonkakonferencia Gödöllőn
Június 18–19-én került sor a FANBPO, azaz a Nyugati Palearktikus Régió Nemzeti Szalonkázó Szövetségeinek éves teljes ülésére Gödöllőn. A házigazda szerepét a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete vállalta. Megrendezését „A tudományok eredményei, az eredmények közlésének tudománya a Szent István Egyetemen” c. TÁMOP – 4.2.3-08/1 KMR – 2008 – 0004 pályázat támogatta.

nemzetközi szalonkakonferencia