Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazinVárhatóan augusztus 30.-án megjelenik a Magasles 84., 2010. szeptemberi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.

Magasles 84., 2010. szeptember


 

 

 

Vadászmozaik / Újra szól a Varberger

Vezetőváltás az SCI Közép-Magyarországi Egyesülete élén

Legjobb gyakorolni

.22-es Browning

Halálpontos puska

Norma .22-esek

Szeptemberben vadászható

Alkatrész-utánpótlási problémák USA fegyvereknél

Ilaflon a neve...

Új vadásztölténygyár létesült

Hódító szürkemókusok

Norvégiában megszüntetik a vadveszélyt jelző táblákat?

A hír igaz, de...

Túlszaporodott elefántpopuláció Namíbiában


Erdőn, mezőn / Wallendums Péter: Lövés előtt, lövés után


A vadászat nem elsősorban a vad elejtéséről szól, de nyilvánvalóan – s ezt kár lenne tagadni – a sikeres elejtés a „hab az erdőzúgás tortáján”, a teríték pedig maga a vadászat koronája. Lehet valaki rutinos vadász, a várva várt vad megpillantása, a puska felemelése és a célzás, majd a lövés felfokozott izgalmi állapotba hozza az embert. Akit elkap a vadászláz, nem mindig tud ura lenni a helyzetnek, és a türelmetlenség, a kapkodás, a megfontolatlan döntések azon túlmenően, hogy hibázunk, sebzünk avagy elveszítjük a vadat, akár súlyos vadászbalesethez is vezethetnek.

lövés előtt, lövés után

Márok Tamás: Hubertusz oltáránál

A meghívás egyszerű nyári vadászatra szólt. Mindenki jól tudja, mit jelent ez: disznót és esetleg egy ünőt. Már ha kaptak rá engedélyt. Ha netán bakot is lőhetne az ember, azt külön mondanák.

hubertusz oltáránál

Kuriózum / Halmágyi Takács István: Amerikából jöttem... – Olcsó vadászatok Észak-Amerikában

Manapság egyre több hazai vadásznak kerekedik kedve külföldön is vadászni. Ehhez azonban nemcsak kedv, de pénz is szükséges. És bár az idegen országokban történő vadászat az esetek többségében korántsem olyan drága, mint azt a laikusok gondolják, a költségtakarékos megoldások sokakat érdekelhetnek. És Észak-Amerika – a korlátlan lehetőségek hazája – erre is kínál megoldást.

olcsó vadászatok észak-amerikában

Kovács László: Lövészek bibliája

1976 nyarán, sikeres érettségimet követően határoztam el, hogy puskaműves leszek. Akkortájt roppant kevesen űzték – vagy inkább űzhették – ezt az ipart Magyarországon, ámbár a Kádár-rendszer kezdett liberalizálódni. Megtudtam, hogy a budapesti Wesselényi utcában van egy ilyen műhely.

lövészek bibliája

Interjú / A természet érti a dolgát – Szidnai Lászlóval Kovács Zsolt beszélgetett

A június eleji kánikula nem kíméli az embert. Aki az aszfaltsivatagban dolgozik, ilyenkor oázisra vágyik. Amikor Szidnai Lászlóval készítettem interjút, meg is leltem az oázist. A zöldellő kertet, saját készítésű tavacskákkal, csobogókkal, különleges fákkal-bokrokkal; házat, amelyben az emlékek szinte életre kelnek. És találkoztam még egy oázissal: a lélek oázisával, a harmóniával, amely itt körülveszi az embert. Szidnai László – kinek nevét minden trófeával kapcsolatba kerülő vadásznak és nem vadásznak ismernie kell, lévén évtizedeken át vezette az Országos Trófeabíráló Bizottságot – és felesége, Szidnainé dr. Csete Ágnes – a hazai zoopedagógia megalapítója, a lovak nemzetközi szinten elismert szaktekintélye – több mint félszáz éve házasok. Mindketten sugározzák a harmóniát, a szeretetet és a derűt.

a természet érti a dolgát