Tartalomjegyzék

magasles címlapVárhatóan junius 30.-án megjelenik a Magasles 94., 2011. júliusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 94., 2011. július


Vadászmozaik

Hajrá magyarok!
Először adhat otthont hazánk a vadászok között méltán népszerű sportág egyik legrangosabb nemzetközi versenyének, a Kombinált Lövészeti Európa-bajnokságnak, amelyet július 1--3. között, a Tatárszentgyörgy melletti Sarlóspusztán rendeznek meg.

lövészverseny

Idénykezdet

Új szabályok a trófeabehozatalra

Wallendums Péter: Vadászok ünneplőben

Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy május 21--22-én, egy egész hétvégére a Fejér megyei Nádasdladány lett a hazai Nimródok és Dianák fővárosa, hiszen szombaton a szinte napra pontosan 130 esztendeje (egészen pontosan 1881. május 24-én) megalakult Országos Magyar Vadászati Védegylet „születésnapját” ünnepelték a meghívottak, vasárnap pedig kicsiknek és nagyoknak, vadászoknak és laikusoknak, hölgyeknek és uraknak egyaránt kitárta a kapuit a patinás, gótikus jellegű műemlék épület, valamint annak parkja, hogy helyt adjon a Vadászati Kulturális Egyesület, illetőleg az OMVK Fejér megyei területi szervezete által közösen rendezett vadászünnepnek.

vadászok ünneplőben

Fogyókúra után

Céltávcső újdonság

Életet menthet

Gyönyörűen torzul

Két újdonság a Fabarmtól

Debreceni Vadászexpo

Júliusban vadászható

Erdőn, mezőn

Wallendums Péter: Fókuszban az apróvad

Tény, hogy vészesen fogy. Az is szent igaz, hogy a nagyvad vadászatához képest jócskán csökken a presztízse. Bizonyított tézis, hogy csökken és romlik, idegen kifejezéssel élve: degradálódik az élőhelye. Tudjuk, hogy a szőrmés, illetőleg szárnyas kártevők gyérítése a jelenlegi feltételekkel és jogszabályi háttérrel aligha végezhető eredményesen, ezért fokozódik a ragadozónyomás. Azzal ugyancsak tisztában vagyunk, hogy valamit tenni kell, mégis – a kevés kivételtől eltekintve – egy helyben toporgunk, és bár sajnálkozunk, csak a vállunkat vonogatjuk, ha szóba kerül. Nem művészet kitalálni: a hazai vadgazdálkodás „mostohagyerekéről”, a nagyvad árnyékában lassacskán feledésbe merülő apróvadról van szó…

fókuszban az apróvad

Balogh János: Kora nyári vadvédelmi teendőink

A kora nyári időszak sokak számára a vadászatban kényszerpihenőt jelent. A területeken azonban nem áll meg az élet, vadállományunk felnövekvő szaporulata fokozott veszélynek van kitéve. A hivatásosok és a vad iránt elkötelezett vadászok tehát ilyenkor sem pihenhetnek…

vadvédelmi teendők

Kuriózum

Halmágyi Takács István: Lett hód? Lett. Sőt, kettő lett. / Hódvadászat Lettországban
Amikor Imre barátom előállt az ideával, hogy menjünk Lettországba hódra vadászni, az ötlet már első hallásra annyira abszurdnak tűnt, hogy azonnal igent mondtam rá. Gyorsan lefoglaltuk a vadászatot és megvettük a repülőjegyeket, mielőtt még felülkerekedne bennünk a józan ész.

hód

Balogh Gábor: Egy boldog ország vadászai
Jack Hodgins egyik novellájának hőse gyermekkorában arról álmodozik, hogy ha felnő, finn lesz. „Mert a finn odaadja neked az utolsó ingét, … becsületes, mint a színarany, … bárkit az asztal alá iszik, és fél kézzel pacallá ver egy tucat németet meg írt, … megfogja a munka végét, … olyan tisztán tartja a házát, hogy a padlóról ehetsz.” Mikor körülnéztem Európában, hogy ezentúl hol szeretnék vadászni, nem pont Hodgins műve miatt esett Finnországra a választásom. De hogy eszembe jutott, az biztos.



Eszmecsere