Tartalomjegyzék

magasles vadászmagazinVárhatóan november 2.-án megjelenik a Magasles 98., 2011. novemberi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.

Magasles 98., 2011. november

Vadászmozaik

Szeptemberi mérleg

Ütésálló zsebkamera

Minden kilométerkőnél / Vadveszélyt jelző táblaerdő
A vad és gépjármű ütközéséből eredő károk Damoklesz kardjaként függenek minden vadgazdálkodó szervezet bankszámlája felett. Az eddig sem vadászbarátsággal vádolható jogszabályok és bírói gyakorlat tovább szigorodott.

A korral jár(na)

Különleges „drótos kos”

Idényrekord

Megalázó!

Novemberben vadászható

Márciusi üzekedés?

Fogamzásgátló – szarvasoknak

II. VARETAL

Postabontás


Lőpor

A hónap puskája – Kovács László: Siklózáras gyorstüzelő: IMI Timber Wolf
Timber Wolfnak – olykor külön-, máskor összeírva a két szót – a Kanadában, és az Egyesült Államokban, főként Minnesotában, sokkal kisebb példányszámban Michiganben és Wisconsinban elterjedt ún. keleti erdei farkast (Canis lupus lycaon) nevezik. Mely alfajt Szerb Antal – tőle igazán szokatlan pongyolasággal -- „fafarkasnak” magyarította Stephan Leacock: A mauzóleum klub című könyvének különben kitűnő fordításában. Ilyen tévedések persze gyakorta megesnek, nem csupán zoológiai téren, hanem – fájdalom! -- ballisztikai vonatkozásban ugyancsak. A rifle-t sokszor karabélynak nevezik, holott egyszerűen golyós puskát jelent, no és vajon mi az az alsóágy, karéjos billenőcső, gyűrűs ütésű karabély? Az ugyancsak meghökkentő kifejezéseket egy magyar szaklapban (?!) találtam, több más meglehetősen viccesnek ható elírás mellett.

a hónap puskája

A hónap tölténye – Kovács László: Feledésre ítélve
Amikor 1978-ban létrehozták és szabadalmaztatták a 8 mm Remington Magnum (8×72 BR) nagy teljesítményű vadászlőszert, akkor a Remington Arms Company szakemberei teljes joggal úgy vélték, hogy ezzel a „huszárvágásukkal” megismétlik a 16 esztendővel korábban kibocsátott 7 mm Remington Magnum világméretű, káprázatosan gyorsan bekövetkezett sikerét.

hónap tölténye

Kuriózum

Kovács László: Kívánatos kampók
A zergebak a túlsó hegyoldalon, egy meredek tisztáson ácsorgott, néha csipegetett. Pontosan 285 méterre van tőlünk – állapította meg távolságmérős messzelátója segítségével Tóni barátom. Óvatos célzás után irtózatosan nagyot dörrent a .30-378 Weatherby Magnum kaliberű Christensen golyós. Teljesen elhibáztam, így utólag visszagondolva, valószínűleg alálőttem…

zergebak

Hagyományőrző

Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Gróf Lázár Kálmán
Gróf Lázár Kálmán nevét illene minden vadásznak és természetvizsgálónk ismernie. Amellett, hogy szenvedélyes vadász, gyűjtő és műkedvelő zoológus volt, nagyon sokat tett a hazai vadászirodalomért is. Nem „csak” írt, hanem szerkesztett is. Neve mégis csaknem feledésbe merült…

Gróf Lázár Kálmán