Nyomtatás
magasles címlapVárhatóan április 27.-én megjelenik a Magasles 104., 2012. májusi lapszáma. Olvasóink a magazin tartalmából kaphatnak egy kis ízelítőt.
Magasles 104., 2012. május



Vadászmozaik

Óriás rókák Angliában
Hatalmas róka elejtéséről adott hírt az MTI március elején. A ragadozó 17,2 kg volt, miközben egy átlagos róka tömege csak 7 kiló körül van. Fényképet is mellékeltek, növelve a valószerűséget.

óriás róka

Halmágyi Takács István: Rossz hírünk a világban
Az egész magyar gazdaság, ezen belül a magyar vadásztatás is „exportorientált”, azaz szüksége van a külföldi vendégvadászoktól származó bevételekre. Ezek nélkül reménytelen helyzetbe kerülne az ágazat. Ugyanakkor a vadásztatásban a potenciális vevőket sokkal jobban befolyásolják a szubjektív szempontok, mint a kereskedelem legtöbb területén. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar vadászatnak, vadásztatásnak jó híre legyen a világban. Ez a hír szenvedett most súlyos csorbát.

Májusban vadászható

Erdőn, mezőn

Halmágyi Takács István: Kacsa!
A kacsa kettős jelentésű szó. Jelenti a hápogó madarat és hírlapi kacsa szóösszetételben a valótlan hírt, állítást. Előfordulhat, hogy egyszerre mindkettőt…

kacsa

Wallendums Péter: Melyiket válasszam?
Az őzbakok elejtésére közel fél évig adódik lehetősége a hazai nimródoknak, tehát a vaddisznóé után ez a második leghosszabb nagyvadvadászati idény. A vadászat időpontjától, a terepviszonyoktól, a növényborítottságtól és a helyi szokásoktól függően többféle formája van az őzbakok terítékre hozatalának, ám a takarást és a faj sajátosságait figyelembe véve igazándiból két időszakban, április 15-től cirka két hétig, majd az üzekedésben, július végétől augusztus közepéig lehetünk a legeredményesebbek, de a köztes terminus is sikerrel kecsegtethet, ha megfelelőképpen kiválasztjuk a rendelkezésre álló négy közül a legalkalmasabbnak tűnő vadászati módot. Barkácsolás, cserkelés, les vagy hívás? A döntés nem is olyan egyszerű…

őzbak

Vadásztarisznya

Halmágyi Takács István: Kis tábori túlélőkészlet
A televízióból világszerte ismert túlélő mester nevével jegyzett túlélőkönyvet hirdetnek a könyvesboltok, túlélőkészletet hirdetnek és árulnak Európa-szerte. De vajon szüksége van-e egy vadásznak túlélőkészletre, és ha igen, milyenre?

tábori túlélőkészlet

Kovács László: Feljebb és feljebb / Optikai korszakaimról

Három rövid, de eredményes kalandom eddigi vadászéletem különböző szakaszait szemlélteti, szigorúan optikai szempontok alapján.

optika

Dr. Vadász

Balogh János: Gondolatok egy törvénymódosítás körül

Alig hiszem, hogy ne lenne olyan fegyvertartó Magyarországon, aki ne üdvözölné a március 5-én elfogadott fegyvertörvényünk módosítását. A tartalmát és jogkövetkezményeit tekintve a kelet-balkáni szinten levő eredeti törvényen még mindig lenne mit formálni. Leginkább a kukában lenne a helye. Ott is dantei mélységekben, nehogy ráakadjon valamelyik jogászhallgató…

Hagyományőrző



Kovács Zsolt: Akikre büszkék lehetünk / Dr. Nagy Endre

Aligha tévedek, ha azt állítom, hogy dr. Nagy Endre nevét közel annyian ismerik, mint Kittenberger Kálmánét vagy akár Széchenyi Zsigmondét. Pedig még önálló vadászkönyvet sem írt.

akikre büszkék lehetünk

Lőpor

Postabontás / Töltények és ezer változatuk

Ahogyan a címből is sejthető, Rosta Lászlónak a márciusi számban megjelent Töltények és selejtbikák című kiváló és olvasmányos cikkére „rezonálnék”.

Balogh János: Tanulópuska: Baikal IZS 18
Valamikor régen, úgy negyedszázada, az első rókáimat, az első vadjaimat ezzel a könnyű, egycsövű vadászfegyverrel lőttem. De abban az időben nemcsak én kezdtem a fegyverforgatást IZS-18-assal. Vadászati szempontból a topon állt, és áll is mind a mai napig. Kiváló csővel rendelkezik, az ólomlövedéktől kezdve az eltérő nagyságú sörétszemeket egyaránt jól hordja. A fogyatékossága volt az erénye: megtanította a kezdő nimródot a vad és a fegyver iránti tiszteletre, hiszen azt az egy lövést körültekintően kellett leadni, mert nem volt másikra lehetőség.

tanulópuska

Ugray Tamás: A lőszertöltésről

Szándékosan nem újratöltést említek a címben, mert az egyik nagy előnye az újonnan engedélyezett folyamatnak, hogy lehet otthon olyan lőszert csinálni, amilyet nem lehet üzletben kapni.

lőszertöltés

A hónap tölténye – Kovács László: Jól szituált harmincas
A 20. század elején a nagyérdemű Winchester Repeating Arms népszerűségének (egyik) kimagasló csúcsára emelkedett. Rengeteg vadász használta a cég legsikeresebb, 1894-es modelljelzésű puskáját, karabélyát. A bele való .25-35 WCF, .30-30 WCF, .32 Winchester Special lőszereket úgy vették, mint a szaloncukrot karácsony előtt, ami persze sárga irigységet keltett a konkurenciában.

töltény

Csaholó

Márok Tamás: Kutyákról nem középiskolás fokon / I. Nemzetközi Vadászkynológiai Konferencia

Háromnapos Nemzetközi Vadászkynológiai Konferenciát rendezett A vadászkutya című lap március 30. és április 1. között Gödöllőn. Az elméleti előadások mellett versenyeket is tartottak több kategóriában.

vadászkutya

Várszegi József: Kutya nélkül soha!

Közeledik a szürkület. Ella kutyám – rövidszőrű német vizsla – a les alatt fekszik. Együtt várjuk a jó szerencsét. Hamarosan jelentkezik is egy gím ünő képében. Amikor elém ér, egy rövid szarvasböffentéssel megállítom, és 308-asomból tüdőre fogva rálövök. A vad rövid, húszméteres vágta után eltűnik az erdőben.

kutya nélkül soha