Nyomtatás
Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) Elnöksége szeptember 30-án összevont ülésen tárgyalta meg a Vadászati törvény módosításáról szóló jogszabály normaszövegéhez benyújtandó javaslatait.
A Telkiben tartott egyeztetésen a két testület egy 11 pontból álló javaslatcsomagot állított össze, amelyet meg is küldött a Földművelésügyi Minisztériumnak.

Az ülésen, amelyen az OMVK megyei Területi Szervezeteinek és a megyei vadászszövetségek elnökei vettek részt, dr. Semjén Zsolt, az OMVV elnöke elmondta: az érintett ágazatok közötti széleskörű egyeztetéseknek hála egy a vadászat és a vadgazdálkodás helyzetét valóban érdemben javító jogszabály születhet. Ez azért is nagy eredmény, mert több érdekkör – az agrárium, az erdészet, a természetvédelem és a vadgazdálkodás – között kisebb véleménykülönbségekkel sikerült megtalálni az összhangot. Emlékeztetett: a jogszabályalkotásban ritka gyakorlat, hogy minden érintett többször lehetőséget kapjon véleménye kifejtésére. A Vtv. módosításának esetében a vadászatra jogosultaktól és a vadászoktól az érdekképviseletek bekérték a javaslatokat a módosításhoz, az ezeket összefoglaló normaszöveget még egyszer kiküldték a megyei szervezeteknek, majd ezt követően került a javaslat az FM asztalára. A minisztérium ezt is alapul véve készítette el a jogszabály koncepcióját, amelyet ugyancsak bárki véleményezhetett, majd a beérkezett észrevételeket is figyelembe véve elkészült az a normaszöveg, amely szintén társadalmi egyeztetésen esett át.

A közeljövőben a szaktárca összesíti a normaszöveghez beérkezett észrevételeket, és még az ősszel a parlament elé kerülhet a törvénytervezet, amelyet a képviselők év végéig elfogadhatnak. Ami a végrehajtási rendeleteket illeti, ezeket a tervek szerint lépcsőzetesen, témakörönként állítja össze a minisztérium, és természetesen egyezteti a vadászati érdekképviseletekkel is.

A Vtv. módosításáról szóló törvény normaszövegét az FM szeptember 21-én bocsátotta társadalmi vitára, az anyag elérhető itt.

Forrás: OMVK