Nyomtatás
Egyebek mellett egy középtávú, hét pontból álló program megvalósításáról is döntött az Országos Magyar Vadászkamara Elnöksége 2016. december 18-ai ülésén.

A jelenlévők a többi között támogatták a feladatarányos finanszírozás rendszerének kidolgozását, egy részletes áttekintés összeállítását az elektronikus beírókönyv bevezetésének lehetőségeiről, egy az ifjúság felé nyitó program megalkotását és az Etikai Kódex átdolgozását.

Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke emlékeztette a jelenlévőket: a szervezet forrásai a jelenlegi körülbelül 350 millióról mintegy egymilliárd forintra nőnek, ezért rendkívül fontos, hogy a többletforrásokat átlátható rendszerben és a lehető legokszerűbben hasznosítsa a vadászkamara. A programcsomag első két pontja a többletforrásokhoz kapcsolódik.

1-2.
Az elnök egy feladatarányos finanszírozási rendszer kidolgozására tett javaslatot, hogy ki lehessen egyenlíteni a nagyobb és kisebb megyék közötti markáns különbségeket. Az anyagi megerősödés lehetőséget teremtett a vadgazdálkodási alap újbóli létrehozására is, ebből leginkább az apróvad-gazdálkodás fejlesztését támogathatja az érdekképviselet. Mindkét pont részletes kidolgozása február végére fejeződik be, azután szavazhat róla az Elnökség.

3.
Meg kell teremteni a vadászati engedélyek kiadásához szükséges technikai hátteret. Pechtol János, az OMVK főtitkára tájékoztatott, hogy erre a célra egy külön szoftver fejlesztését rendelte meg a vadászkamara, és az engedélyek kiadása március 1-jétől ennek segítségével történik majd.

4.
Évek óta napirenden van az elektronikus beírókönyv bevezetésének lehetősége. A kérdéskör részletes áttekintése Földvári Attila, az OMVK kommunikációs főmunkatársának feladata, 2017 végéig kell elkészítenie egy összefoglaló anyagot a témában.

5.
A vadászkamara a jövőben a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a vadászat megismertetésére, megszerettetésére a fiatalabb nemzedékkel. Ezt szolgálja az „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű program, amelyet Pap Gyula, az OMVK országos sportvadász alelnöke, a Veszprém megyei Területi Szervezet elnöke dolgozhat ki.

6.
Záros határidőn belül elkészülhet a hivatásos vadászok éves kötelező továbbképzésének egységes, központi törzsanyaga. Ezen már dolgozik az OMVK Oktatási Szakbizottsága, a munkát a továbbiakban ifj. Fodermayer Vilmossal, az OMVK országos hivatásos vadász alelnökével közösen folytathatja a testület.

7.
A vadászkamarai tagság kötelezővé válására tekintettel át kell dolgozni az Etikai Kódexet. Az etikai eljárásoknak a korábbinál sokkal nagyobb súlya lehet, miután a kamarából való kizárással a vadászati tevékenységre való jogosultságát is elveszíti a vadászjegy tulajdonosa. A Kódex átdolgozása dr. Bárándy Péter, az Országos Etikai Bizottság elnökének vezénylete alatt folyik majd.
A programot az Elnökség egyhangúlag támogatta.

Az ülésen mindezen kívül Pechtol János beszámolt a tájegységi tervek helyzetéről és a tájegységi fővadászok státuszának betöltéséről, dr. Jámbor László arról is tájékoztatást adott, hogy a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum rövidesen az OMVK fenntartásába – vagy akár tulajdonába is – kerülhet, és döntés született a 2017-es Országos Vadásznapról, amelynek a Békés megyei Mezőberény adhat otthont augusztus 26-án.

Részletesen a programról és az elnökségi ülésről az OMVK honlapján olvashat, itt: http://omvk.hu/hirek/a-vadaszkamara-2017-es-programja.html

Forrás: OMVK