Nyomtatás

Több olyan program is várja az érdeklődőket áprilisban, amely a hazai vadfajokat és a magyar vadászati kultúrát, a vadgazdálkodás jelentőségét mutatja be az érdeklődőknek.


Az Erdeiprogramok.hu ezekből emelt ki néhányat. A Bőszénfai Szarvasfarmon simogathatunk állatokat, és megnézhetjük, hogyan fejlődik az agancs. Az Északerdő Zrt. vadkutató vonatozásra hív a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúttal, a Gyulaj Zrt. pedig a Tamási Vadasparkban rendez családi túrát.

Mit eszik a vad?

Erre a kérdésre adnak választ a szakemberek a Gyulaj Zrt. által üzemeltetett Tamási Vadasparkban április 30-án. A 14 órakor a bejárattól induló program során vaddisznót, muflont és dámot lehet majd látni az állatgondozók kíséretében. Mivel a vadasparkban rejtett les is található, így az állatokat üvegen keresztül, szinte testközelből lehet megfigyelni – sőt, akár fotózhatunk is. Mindezek mellett a kilátóból csodálatos panoráma nyílik a környékre.

Az április végi program nevéből is kiderül, hogy a túra fontos része a vadetetés, ám a szakmai kíséretnek hála a gyermekek és a felnőttek bármit megtudhatnak a magyar nagyvadakról – különösen a dámról. A Tamási Vadaspark dolgozói ugyanis erre a legbüszkébbek, hiszen a környező vadászterületek a dámnak köszönhetően világhírűek.

A „Mit esznek erdeik vadjai?” elnevezésű családi vadaspark-túra ingyenes, az érdeklődőknek ezúttal nem kell jegyet váltaniuk. A Tamási Vadaspark egyébként tavasztól őszig várja a látogatókat.

Vadkutató vonatozások az erdőben

Nem mindennapi programsorozatot indít a hétvégén az Északerdő Zrt. Az állami erdőgazdaság ugyanis négy alkalommal várja az érdeklődőket vadkutató vonatozásra a Lillafüredi és a Pálházi Állami Erdei Vasúttal. Április 9-én Szalonka varázs Expressz indul Andókútra, majd április 16-án Kittenberger Kálmán különvonatra szállhatunk fel. Május 14-én a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalán Lutra Expressz indul Fekete István nyomán Garadnára, de május 15-én lesz „Őzbak cserkelés” is a Hegyközben a Pálházi Állami Erdei Vasúttal.

„A programok kialakítása során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a jellemző és különleges vadfajok mellett a vadgazdálkodás jeles képviselői előtt is tisztelegjünk, ezért a vonatozások a nevüket a szalonka és az őz mellett a vadászat és vadgazdálkodás hazai történelmi személyeitől kölcsönzik” – mondta el Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

„Mindegyik program esetében fontos szempont volt, hogy a hangulatos erdei vonatozás mellett olyan programokat nyújtsunk a látogatóknak, amelyek a vadgazdálkodást, a vadászatot belülről mutatják meg. Mind a négy alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadász szakma jeles képviselői tartanak előadást, de bemutatjuk a vadászat, a vadászati kultúránk egy-egy mozzanatát is. Ilyen például az elejtett vad búcsúztatásakor a teríték készítése, a vadászkutyák feladata és tevékenysége, vagy például a vadászkürt csodálatos hangja. Ráadásul minden rendezvényen lehetősége nyílik vadételek kóstolására is” – hangsúlyozta a műszaki osztályvezető.

Szarvasok nyomában a bőszénfai szarvasfarmon

A Kaposvári Egyetem által működtetett Vadgazdálkodási Tájközpontban, ismertebb nevén a Bőszénfai Szarvasfarmon is várják a hazai vadfajok iránt érdeklődő közönséget. Hétvégente délelőtt 10 és délután 14 órakor indulnak vadasparki séták, amely során hazánk öt nagyvadjával (gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon, őz) is megismerkedhetnek a kicsik és a nagyok. A bőszénfai központban ráadásul nem csak távolról csodálhatjuk meg az állatokat, hiszen a vadaskert több emberhez szokott szarvas otthona, amelyeket simogatni, etetni is lehet. Ez pedig minden gyermeknek hatalmas élményt jelenthet.

Mindezek mellett traktoros vagy fogatos szarvasnézést is rendszeresen tartanak Bőszénfán, amely során kevésbé szelíd, ám annál nagyobb mennyiségű állatot csodálhatunk meg gyönyörű környezetben. Ez a program ráadásul kiváló alkalom arra, hogy megismerhessük az állatok viselkedésének, táplálkozásának és szaporodásának főbb jellemzőit.

A vadászat illetve a hazai vadfajok megismerését segíti még a trófeakiállítás is, amely a gímszarvas agancsának fejlődését mutatja be.

Csoportok egyébként előzetes bejelentkezés után bármikor ellátogathatnak a Tájközpontba, így a szarvasfarm meglátogatása osztálykirándulások vagy óvodás foglalkozások egy különleges színfoltja is lehet.

Vadásznapok Kecskeméten

Az Alföld sem marad vadászattal kapcsolatos rendezvény nélkül áprilisban. 9-én, szombaton ugyanis huszonhatodik alkalommal rendezik meg a horgász és vadásznapokat Kecskeméten, a Hírös Agórában. Lesz játszóház a gyerekeknek a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola jóvoltából, vadászkalandok elbeszélése, vadászkutya bemutató, vadfőző verseny és számos más érdekesség.

Forrás: Erdeiprogramok