Nyomtatás

Sármos szerető, de kényelmes szülő. A kakukk a családalapításban is csak a boldogságot keresi. A fiókáit alapból nevelőszülőkre bízó madarat sokan egyfajta élősködőnek tekintik, pedig a mostohatestvéreit megölő kakukk egyike a leghasznosabb szárnyasoknak.


Tápláléka zömmel nagy testű hernyókból áll, a többi énekessel ellentétben a szőrös hernyót is megeszi, és sokak szerint jórészt a kakukknak köszönhető, hogy a 2004-2005-ös komplett erdőket letaroló gyapjaslepke-inváziót sikerült megállítani – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban kifejtette, a hím kakukkol, hogy a tojót megpróbálja magához csalogatni. A kakukk nem tart revírt, bár a hímek össze szoktak verekedni, de nem a területért, hanem a tojóért. Eme utóbbi a párzás után már nagyon csendben van, akár 16-18 tojást is hordozhat. Magasabb pontról figyeli a potenciális dajkamadarakat – sík vidéken általában a nádirigó, míg erdőben a vörösbegy -, majd belecsempészi tojását a fészekbe.

Nagyon gyorsan le tud tojni, és kicseréli vele a gazdamadár egyik tojását. Általában egyet vesz ki, és amikor az ő tojásából a fióka kikel, a többit kitúrja a fészekből. Amint valami hozzáér hátához, fejére és szárnycsonkjaira támaszkodva azonnal elkezd hátrálni, míg az érintés meg nem szűnik, vagyis ki nem pottyant a fészekből a tojás vagy a másik fióka.

Egymagában annyi táplálékot is elfogyaszt, amennyit az elpusztított vörösbegy- vagy nádirigófiókák ettek volna meg. Ökológiai szempontból ennek nincs jelentősége, hiszen a kakukk ugyanúgy része az ökoszisztémának – magyarázta az ornitológus.

Kifejtette, a tojó nem néma, érdekes, kacagásszerű hangja van, ami a hímnek szól.

Érdekességként megemlítette, hogy kutatók feltárták, a nádasokban általában azok a nádirigófészkek érintettek, amelyek villanyvezeték alatt vagy annak közelében voltak. Ennek oka, hogy a kakukktojók onnan lesték a fészkeket.

A kakukk szaporodási taktikája egyébként nemcsak kényelemes, de sikeres is. Állománya stabil, és bár védett, ez sokkal inkább hasznosságának, mint veszélyeztetettségének szól.

Forrás: Hiradó