Meglepő jelenségekre lettek figyelmesek tudósok: télen kékké változnak a rénszarvasok szemei. Ezzel a változással jóval több fényt tudnak befogadni a sötét téli hónapokban, vélik a kutatók.
Glen Jeffery, a University College London idegkutatója tizenkét évvel ezelőtt sok rénszarvas szemet kapott. Ezek olyan állatokból származtak, amelyeket lelőttek vagy elpusztultak, néhányan télen, néhányan a nyári hónapokban.

Amikor megvizsgáltam a szemeket, majdnem leestem a székemről, olyan nagy volt a különbség, hogy azonnal tudtam, ilyet még senki nem látott előttem – lelkesedik tizenkét évvel később is a kutató. Ugyanis tizenkét évig tartott, amíg lassan sikerült megfejteni, mi is történik a rénszarvasok szemeivel.

A megoldáshoz egy kutatócsoport is hozzájárult, amely a sarki területekre utazott. Jeffrey brutálisnak nevezte a környezetet, napi 24 órán keresztül folyamatos fényben nyáron és 24 órán keresztül a teljes sötétségben télen.

A kutatók a szemben lévő retina mögötti hártyát vizsgálták. A retina ugye a szem hátsó felszínét borító fényérzékeny réteg. Az, hogy a rénszarvasok szeme milyen színű, a tapetum lucidumnak nevezett réteggel van szoros összefüggésben. Ez egy vékony sejthártya, amely visszatükrözi a fényt annak forrása felé (például a macskák is ennek köszönhetik éjjeli látásukat).

Egészen pontosan úgy működik ez a sejthártya, hogy a beérkező és a visszavert fény között interferencia lép fel, felerősítik egymást, és a jel így éri el a retinát, ami a nagyon gyenge fényforrásokat is képes így érzékelni. Nyáron aranyszínű a rénszarvasok szeme, hogy segítsen megbirkózni a sok fénnyel, télen pedig sötétkékké változik a szín, így segítve a kevés fény érzékelését. A kék több fényérzékeny sejthez juttatja el a fényt.

Ez az első alkalom, hogy emlősöknél megfigyelhettek ilyen jelenséget, hogy az állat retinája alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. A kutatók most arra kíváncsiak, hogy a szem színének változása jelenti-e azt is, hogy a rénszarvasok képesek érzékelni az ultraibolya sugárzást, mert az Északi-sarkon ebből is sok van télen. Ezen kívül már sarki állatok szemeit vizsgálni fogják, köztük például a jegesmedvéét. Az állat szemei azért érdekesek, mert tejszerűek, nincsenek benne színek, ez teljesen szokatlan a medvék között. Valami oka kell legyen ennek – mondta Glen Jeffrey.

Forrás: Index