A modern orvvadászok a legújabb technika segítségével ejtik el prédáikat. A vadőröknek már kész a válaszuk: drónokkal veszik fel a harcot.
Míg az ázsiai orvvadászok a GPS nyakörvvel ellátott tigrisek műholdas jeleit törik fel, és így találják meg a ritka prédájukat, addig Afrikában a helikopterrel és infravörös szemüveggel felszerelt vadorzók éjjel csapnak le a védett elefántokra.

Az orvvadászok évről évre új technikai eszközök segítségével pusztítják a ritka állatfajokat, a vadőrök alig tudnak lépést tartani velük. Az alacsony létszámú és költségvetésű parkőr szervezeteknek nagy segítséget jelentene a speciálisan az ő igényeiket figyelembe véve fejlesztett pilóta nélküli repülő (UAV).

A ritka nepáli orrszarvúkat már egyszerű, rögzített szárnyú UAV-kel követik nyomon, Afrikában pedig az elefántok biztonságára ügyelnek hasonló drónokkal. A technika szintén jól működhet a part menti, egyre ritkuló halrajok megfigyelésénél.

Szakértők szerint az első körben a repülőket jobb, hosszabb repülési időt biztosító telepekkel és hatásosabb szenzorokkal kell ellátni. Fontos, hogy a gépek megfizethetők legyenek, hiszen a rezervátumok szűkre szabott költségvetése nem engedi meg a fényűző technikát.

A következő lépésben érdemes lenne meghatározott vadvédelmi feladatokra tervezett gépeket építeni. Például az atollok védelmét olyan ballonokkal lehetne ellátni, amelyekre az orvhalász hajókat érzékelő radarokat szerelnek. A ballon az adatokat valós időben továbbítaná a parti szervezeteknek, akik azonnal intézkedni tudnak, ha egy halászhajó tilosba téved.

A dróntechnika életet menthetne a Kongó környékén is, ahol hemzsegnek az állig felfegyverzett, elefántcsontra pályázó orvvadászok. Egy halk, négyrotoros megfigyelő drón lényeges információt szolgáltathat a vadőröknek, de akár taktikai adatokkal is elláthatná egy rajtaütés résztvevői.

Ezek az technikai fejlesztések lehetővé tennék a vadőrök számára, hogy nagyobb területet figyeljenek meg biztonságosan és olcsón. Több vadorzót érhetnének tetten, és ami a lényeg: az orvvadászok kevesebb állatot pusztítanának el.

Forrás: Esti Hírlap