A világon egyedülálló eljárást dolgoztak ki magyar tudósok a veszélyes betegségeket is terjesztő kullancsok irtására.


Az új eljárás nem méreggel, hanem biológiai úton, "gombafertőzéssel" ritkítja a rovarokat. A szabadalmat hamarosan elfogadhatja a magyar hivatal, a befektetők azonban egyelőre óvatosak, tudta meg az mfor.hu.

Gombamérgezés
A kullancsok veszélyes élősködők: a Lyme-kóron kívül agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat embereknél, de az állatokra is veszélyes lehet az egyébként kis méretű rovar. Bár védőoltással legalábbis a gyulladásos betegségeket meg lehet előzni, a Lyme és a kisebb fertőzések miatt a kullancsokat rendszeresen irtani is kellene.

A gond csak az, hogy eddig nem nagyon volt mivel, hiszen a vegyszerek nagy része más - esetleg hasznos - rovarokat is elpusztít. Emiatt számos kémiai anyagot betiltottak Európában és a világ más tájain is.

Halál méreg nélkül

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan megoldódhat a kullancsirtás problémája. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset szelektáltak, amely biológiai úton, méreg nélkül pusztítja el a kullancsokat. Ráadásul a gombás kezelés más rovarokra nem veszélyes, tehát a kutatók két problémát is megoldottak egyszerre.
A módszer a következő: a gombát szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a por alakú tenyészet pedig megtapad a rovarokon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, és a gomba ott tovább szaporodik, terjeszkedik. Addig-addig zajlik ez a folyamat, míg a kullancs egyszerűen felemésztődik - magyarázta az eljárás lényegét lapunknak Dr. Bratek Zoltán, a kutatás vezetője.
"Mikor megnyertük a tudományos munkához szükséges pályázati pénzt, tudatosan fogtunk bele a munkába. Tudtuk, hogy egy ilyen célokra használható gombát szeretnénk szelektálni és szaporítani" - mondta a biológus. - "Gyorsan haladtunk: 1997-ben kezdtük a munkát, és 2001-re lezárult a pályázat. Addigra már meg is volt az új eljárás alapja."

Bejött a mezei teszt

A laboratóriumi munka után jöttek a próbák: a tudósok kivitték a tenyészetet egy kullancsoktól jelentősen fertőzött mezőgazdasági földterületre, ahol tesztelték a gombát. Az eredmény még a terület gazdáját is meglepte: nem sokkal a kezelés után arról számolt be, hogy gyakorlatilag eltűntek az élősködők onnan, ahol korábban szinte nem lehetett tőlük megmaradni - mesélte Bratek Zoltán.
2001 óta azonban sok idő telt el, a szabadalmi eljárás pedig még csak most közeledik a vége felé. "Ebből is látszik, hogy kicsit kényelmesek vagyunk Európában innováció ügyben" - fogalmazott a kutatás vezetője.

Hozzátette ugyanakor, hogy a kényelmességnek egy haszna mégis van: sokkal alaposabbak lehetnek a kutatók. "Az eltelt idő alatt új kihívásokra tudtunk válaszokat találni, volt lehetőség apróbb fejlesztésekre is. Így sokkal tökéletesebb szellemi termékkel állhatunk a befektetők elé" - magyarázta a tudós.

Ausztriából is érdeklődnek

Befektetők pedig lennének, bár egyelőre nagyon óvatosak. Magyar cég is érdeklődik a gombatörzsek iránt, emellett Ausztriából és Németországból is puhatolóznak. Egyelőre azonban mindenki a szabadalmi eljárás végét várja, többek között a tudósok is, hiszen onnantól kezdve egészen más alkupozícióból tárgyalhatnak az üzletemberekkel.
"Az üzleti ügyek intézésébe nekünk, kutatóknak is bele kell folynunk valamennyire, bár ehhez nem feltétlenül értünk" - mondta a kutató
Hogy mikorra lehet eladható, a polcról leemelhető kullancsirtószer a magyar kutatók találmányából, arra Bratek Zoltán nem tudott választ adni. A szabadalmi eljárás várhatóan még idén befejeződik.
A piaci viszonyokat azonban sokféle tényező befolyásolhatja: Magyarországon például már nem kötelező a kullancsirtás, ami piacvesztést, az állami megrendelések elmaradását okozhatja az ezen a területen dolgozó vállalatoknál. Ezért ezek a cégek nyilván átalakították stratégiájukat, ami az innovatív termékek vásárlását is érinthette.
"Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy szerencsénk van: a befektetők érdeklődése nem lankad. Ez akkor is jó hír, ha konkrét időpontokról még mi sem tudunk" - fűzte hozzá Bratek Zoltán.

Forrás: Mfor