Nyomtatás
Kíméletlen vadászok – akik életet adnak. Azt eddig is tudták a kutatók, hogy a farkasok jelenléte jótékony hatással van az ökoszisztémákra – de hogy mekkora mértékben, senki nem gondolta azelőtt.

Nemcsak a többi állatfajra, de a fák növekedésére, sőt a folyók vízhozamára is pozitívan hat, ha a ragadozók falkái ismét megtelepednek egy területen. Jelenlétüknek köszönhetően csökken a növényevő fajok populációja. Megváltozik az egyedek viselkedése is: bizonyos helyeket elkerülnek és máshol legelnek, így a fák, bokrok, nüvények ismét elfoglalják a korábban túllegelt részeket. Itt egy idő után megjelennek a madarak és más kisebb fajok, és lassan a teljes ökoszisztéma megváltozik, magasabb biodiverzitású lesz akár csupán néhány év leforgása alatt.

Nemcsak a farkasok, más nagyragadozók jelenléte is hasonló revitalizáló hatással lehet az ökoszisztémákra – ahelyett tehát, hogy vadásszuk és kiirtjuk populációikat, mint pl. a cápák esetében, vigyázni kellene fennmaradásukra. Az alábbi videót a Yellostone parkról február 13-án publikálta a Sustainable Man, és már közel 3,6 millióan nézték meg:



Forrás: Transindex.ro