Nyomtatás
A hegyi kecske valójában nem kecske.
Hegyi kecskék nem tartoznak a kecskék nemzetségébe. A tülkösszarvúak családjába tartoznak a hegyi kecskék az antilopok, gazellák és szarvasmarha társaságába.
Az eget kell kémlelnie, ha látni szeretne közülük egyet is.
A hegyi kecskék alpesi és szubalpin környezetben élnek. A magaslati környezetben, néha fent, 3000 méter magasan, ahol a legnagyobb emlősök. A magashegyi környezet megvédi a hegyi kecskéket a ragadozóktól. Nyáron ezért maradnak az erdők szintje fölött, de a téli hónapokban leereszkednek alacsonyabbra.
Csak Észak-Amerikában élnek a hegyi kecskék.
A Sziklás-hegységben és vízesések magas folyásánál ugrálnak a sziklákon. Kanadában, látni lehet egész British Columbiában, Albertában, és Yukonban. Alaszkában Délkelet-Alaszka és a Chugach hegység ad otthont a hegyi kecskéknek.

Érdekesség a nómenklatúra körül
A legtöbb ember tudja, hogy a fiatal hegyi kecske a "gida", a hímek a "bakok", de nem tudják, hogy a nőivarú egyed a "gödölye".
A gidák elég gyorsan lábra kapnak. Egy nappal a születésük után a gidák már járnak az anyjukkal a sziklák körül.

A szarvak titka
A kétéves születésnapján, meg lehet mondani egy hegyi kecske korát, ha megszámoljuk a gyűrűket a szarván. Persze nem úgy, mint a fák évgyűrűit!
Hegyi kecskék mintegy évtizede élnek Kanadában. Az átlagos élettartamuk 9 és 12 év között van.
Vigyázat, a hegyi kecskék agresszívak lehetnek! Az anyák védelmet nyújtanak a saját területükön, és harcolnak a többi egyeddel a táplálékért. A párzási időszakban pedig a bakok küzdenek egymással a párosodásért.
A hegyi kecskék agresszívak az emberekkel szemben is. Annak ellenére, hogy a hegyi kecskék közelében lehetnek emberek, attól azok még vadállatok. A szarvaik hegyesek, és fel tudják használni arra, hogy megvédjék a személyes életterüket.

Forrás: Nationalforests