Az orvvadászat megfékezésének eddigi leghatékonyabb módszere lehet egy nonprofit szervezet és egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég közös projektje.

A Lindbergh Alapítvány már jó ideje drónokat is bevet, hogy próbálja megállítani az orvvadászok ténykedését Afrikában, de eszközeik vélhetően most lesznek igazán hatékonyak. A kihalás által fenyegetett állatokat és környéküket éjjel-nappal figyelő drónokat ugyanis mesterséges intelligenciával turbózzák fel – írja az Engadget.
A nonprofit szervezet ehhez a Neurala technológiáját használja fel. A drónokra szerelt kamerák felvételeit figyelő rendszernek mesterséges intelligenciával tanítják meg, hogyan ismerje fel – akár éjszaka, az infravörös felvételek alapján is – az elefántokat, az orrszarvúakat, és más állatokat, illetve az orvvadászokat.

Így élő videókkal és azonnali értesítésekkel jelez a rendszer, ha orvvadász(ok) közelít(enek) a védett állatokhoz. Ezt egészíti ki a kifejezetten orrszarvúak védelmére kitalált, nagyon ötletes videótrükk.

Forrás: HVG