A lakosság egyre türelmetlenebb a medvék okozta vadkárok miatt, ami önbíráskodáshoz vezethet – figyelmeztet Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Halász Egyesület igazgatója abban a beadványában, amelyet Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek címzett, és amelynek kapcsán megbeszélést szerveztek május 18-án a csíkszeredai megyeházán.

Részt vett Borboly Csaba megyeelnök, Andrei Jean-Adrian prefektus, Domokos László és Szabó Szilárd a Hargita Megyei Környezetvédelmi Felügyelőségtől, Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Benke József, a beadvány megfogalmazója, valamint vadásztársaságok képviselői: Birtalan István, Rafain Zoltán, Bíró Leonárd, Takács Károly, János Zsolt.

Borboly Csaba szerint kérni kell, hogy Romániában is biztosítsák a Natura2000-es területek utáni kompenzációt, mert ez is hozzájárulna a probléma rendezéséhez, ugyanakkor a Vidékfejlesztési Egyesületnél kampányt szorgalmazott arra, hogy a gazdák jelentsék minél nagyobb számban a vadkárokat, mert anélkül nehéz változtatni a helyzeten. Emellett azt is javasolta, hogy népszerűsítsék a paprikaspré használatát medve ellen, mivel szakemberek szerint az hatékonyabb, mint a fegyver, és beszerezhető a vadászboltokban.

A beszélgetés egyik fő célja az volt, miként lehetne olyan medveszámlálást végezni a megyében, hogy valamennyi intézmény és szervezet elismerje a végeredményt. Mint Benke József leírja, a kilövési kvóta felfüggesztése óta mintegy ezerrel nőtt a medvék száma országosan. Többen kamerák kihelyezését javasolták minden vadászlesre, az azonban eléggé költséges, ezért megvizsgálják annak lehetőségét, hogy támogathatná-e ezt a megyei tanács.

A megyei tanács elnöke a medveszámlálás ügyében újabb megbeszélést szorgalmazott, majd összegezte, miben maradtak a találkozó végén: a vadkárok bejelentésére és a paprikaspré medvék elleni védekezésre való használatára buzdító kampányon, illetve a prefektus személyes közbenjárásán túl az országos és megyei illetékeseket, szakembereket meghívják a megyébe tanácskozásra, egyeztetnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselőivel, valamint kérik a Natura2000-es kompenzációt.

Benke József beadványában felhívja a miniszter figyelmét arra a társadalmi feszültségre, amely a szaktárca folyamatos elutasító válasza és a nagyvadak kilövési kvótájáról szóló rendelet kibocsátásának többszöri megtagadása nyomán kialakult. A zetelaki egyesület igazgatója szakemberekre hivatkozva kifejti, hogy a túlszaporulat miatt idővel a medvékben megszűnik az emberrel szembeni ösztönös félelem, amit az elmúlt évek támadásai igazolnak. A szarvasmarha- és juhtenyésztők türelme is fogytán, ami önbíráskodáshoz vezethet, mutat rá.

Benke József szerint elfogadhatatlan, hogy míg egy medve ember általi megöléséért az állam negyvenezer euró kártérítést követel, addig fordított esetben – ha a nagyvad megsebesít, megcsonkít vagy megöl egy embert – a kártérítés értéke nulla.

A beadványban kérik, hogy a minisztérium állja a vadászterületek nagyvadak miatt megemelkedett felügyeleti költségeit, medvék esetében ugyanis az őrzéshez és a vadak távol tartásához évi tízezer euró szükséges. Sokkoló fotókat is mellékelnek medve által megcsonkított holttestekről és állami tetemekről.

Forrás: Hargita Megye