Túlszaporodtak a medvék, de csak keresték a megoldást azon a szerdai bukaresti gyűlésen, ahol a vadászok, gazdák és természetvédők álláspontját ütköztették a kormány képviselői.

A gyűlésen mintegy ötvenen vettek részt az ország több megyéjéből. Háromszéket (Kovászna megyét) több mint húszan képviselték, gazdák, vadgazdálkodók, önkormányzatok küldöttei közösen próbálták felhívni a figyelmet a megyében uralkodó áldatlan helyzetre. Hogy a vad valóban probléma a megyében, a szerda délelőtti bejelentések is bizonyították: Bálványoson a szálloda bejáratánál pihent a medve, Ozsdolán egy ház előtt telepedtek le, lehetetlenné téve, hogy az ott lakók kimenjenek, Erdővidéken egy szarvasmarhát támadott meg a mackó.

Grațiela Gavrilescu tárcavezető köszöntötte elsőként a résztvevőket. Régóta lappangó kérdés a ragadozó nagyvadak problémája, főként a medvék körül feszült a helyzet. Megoldást kell találni, nem lehetnek fontosabbak az Európai Unió elvárásai, mint az emberek biztonsága, ezért miniszteri határozattal kívánja rendezni az ügyet. Más álláspontot kell találni Brüsszel­lel, egyenlő feleknek, nem alárendelteknek kell lennünk – hangoztatta. Elmondta, a nagyragadozók kérdésében néhány nappal korábban volt széles körű megbeszélés, ő úgy tudja, az érintett felek közös megegyezésre jutottak. Kijelentése a vadgazdálkodók képviselőinek értetlenségét hozta – valóban volt összejövetel, de ott beléjük fojtották a szót, követeléseik nem kerültek záródokumentumba.

Több megye prefektusi hivatalának képviselője – Kovászna megyét képviselték – szólt a témához. Mindannyian megállapították: a medveállomány túlszaporodott, károkat okoznak – mindezt konkrét esetekkel nyomatékosították. Sürgős megoldásra van szükség, a csendőröket kell bódító lövedékes fegyverekkel felszerelni, hogy ők léphessenek közbe medvés incidensek alkalmával – állították a gazdák és vadászok további ámulatára.

A több mint kétórás megbeszélés során körvonalazódott: mindenki egyetért abban, hogy túlszaporodtak a medvék, és a zöldek kivételével a többség a létszám korlátozásában látja a megoldást – a hivatalosságok a csendőrök közbelépésében, a gazdák, vadgazdálkodók a medve kilövési tilalmának feloldásában.

A gyűlésen a természetvédők váltottak, nyilvánosan kijelentették: az eddigi medveszámlálási módszerek – amelyek eurómilliókat emésztettek fel – nem váltak be, továbbra sem tudni, tulajdonképpen hány vad él az országban. Ez nem azt jelenti, hogy elfogadják a vadgazdák értékelését, amely szerint a valós létszám legalább duplája a statisztikákban szereplőnek, inkább azt sejteti, újabb számlálásra készülnek, még több uniós és kormánypénzt kívánnak elkölteni eddigi sikertelen munkájuk folytatására. Suttogják, az ürülékből vett mintákból származó DNS-képletek alapján mérnék fel az állományt – Bulgáriában 2000 medve azonosítására hatmillió eurót költhettek ezzel a módszerrel. Nálunk az elismert létszám is közel négyszerese ennek...

Forrás: 3szek.ro