Hallottak már a Samsara Fesztiválról? Amennyiben nem, úgy kicsit képbe hozzuk olvasóinkat. Harmadik alakalommal tartanák meg augusztusban a szervezők a Töreki erdőben (Somogy megye) lévő rendezvényt, amely egyes programajánló oldalak szerint „a jóga, a zene, a tánc és a természet szerelmeseinek pszihedelikus összejövetele”.


Idén azonban igen bizonytalan lett a fesztivál jövőképe. S, hogy miként kapcsolódik ide a vadászat?

A történetről az index.hu számolt be elsőként, ugyanis a lap értesülései szerint a Töreki Vadásztársaság elnöke fel-, illetve bejelentésekkel támadt neki az augusztusi eseménynek, amelynek főszervezője az internetes lapnak elmondta, hogy a vadásztársasági elnök több „fronton” indított eljárást a fesztivál ellen. Ezek az alábbiak:

„– az ÁNTSZ illetékes utódszervezeténél a területen talált szemét miatt,

– a siófoki rendőrségen egy arrébb helyezett kerítésdarab ügyében,

– a kaposvári kormányhivatal vadászati és földművelésügyi főosztályán az elűzött vad miatt,

– valamint a siófoki önkormányzatnál is, még ők maguk sem tudják, mi miatt.”

Az ügyben több szervezet is szakmai állásfoglalást adott ki, így például a Somogy megyei Vadászok Szövetsége, a természetvédelmi hatóság, vagy a vadászati hatóság is. Ezek tartalma azonban nem nyilvános, ezért a VADÁSZLAP-nál mi is csak spekulálhatnánk, hogy mi szerepelhet bennük. Gondolunk itt például a szeptemberi bőgésre készülő gímszarvas-állomány indokolatlan zavarására, amely akár milliós bevételkiesést is eredményezhet egy vadászatra jogosult gazdálkodásában, vagy a fesztiválokkal járó szemét eltüntetésre. Utóbbi dologról a főszervező így nyilatkozott az Indexnek: „Egyrészt a mi magánterületünkről van szó, akár még el is dobhatnék egy italos dobozt. Ezzel szemben én személyesen is, de a csapatom is zsákszámra gyűjtjük az erdőben szétdobált szemetet. A fesztivál után is éppen ilyen tiszta marad minden, mint ahogy eddig már kétszer is bebizonyítottuk. Másrészt a rét szerintem nemcsak a hobbivadászoké, hanem mindenkié.”

Sajnos, az internetes hírekben az illetékes vadászok nincsenek megszólítva (hozzátesszük mi sem jutottunk hozzá, több próbálkozás után sem a jogosult telefonos elérhetőségéhez), s a cikk hangvételét tekintve is enyhén szólva démonizálják a puskaforgatókat, akik – az érintettek állítása szerint – egy többségében vegetáriánus, talán vegán, környezetkímélő közlekedi megoldásokat (bicikli autó helyett) preferáló közönség szórakozását akarják tönkretenni.

Többször leírtuk már újságunkban és internetes felületeinken is, hogy a hallgatás nem minden esetben jó megoldás, hiszen észérvekkel, illetőleg párbeszéddel igen is át lehet és kell is adni a vadászattal kapcsolatos információkat a laikus közönségnek. Sajnos, a jelenlegi üggyel kapcsolatos hallgatás sem szerencsés, hiszen az információ hiánya kedvezőtlenül hat a közvélemény alakulására…

A történéseket mindenesetre figyelemmel követjük, amint lesz valamiféle fejlemény, azt közölni fogjuk olvasóinkkal!

Forrás: Vadászlap