Múlt hét során, lapunk több medvetámadásról is beszámolt, amelyek Erdély szerte már mindennapossá váltak.
Egyik, falut a másik után fosztották ki a ragadozók, és több embert is megsebesítettek. Hargita, Kovászna és Maros megye elöljárói úgy határoztak, személyesen fordulnak a környezetvédelmi miniszterhez, többedmagukkal Bukarestben és tüntetni fognak, hogy mielőbb megoldás szülessen a problémájuk orvoslására, adta hírül a Székelyhon hírportál.

A békés megmozduláson arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nem akarják kipusztítani a medvéket, de mindent a helyén kell kezelni. Ahogy plakátjaikon is szerepelt: „Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!”.

A kérésük megértő fülekre talált, és Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter országos „közbelépési kilövési keretet” szabott meg, amely során 175 nagyragadozót hozhatnak terítékre a vadászok augusztus 15-től. Tavaly óta, csak Kovászna megyében 200 olyan esetet jelentettek, amelyben a medvék kárt tettek az állatállományban, a háztájiban, vagy emberre támadtak.

A jelen kiadott engedély, az első lépés afelé, hogy a ragadozók állományát oly mértékűre csökkentsék, hogy ne jelentsenek veszélyt a mellettük élő emberekre. Senki sem kívánja, főleg a természettel szoros kapcsolatban élő vadászok, pásztorok, hogy egy „emblematikus” faja Székelyföldnek eltűnjön, ezért szigorú szabályok szerint történhetnek csak meg az elejtések.
Elsősorban a falvakat „fosztogató”, emberre is veszélyes medvék kerülnek majd puskavégre.

Forrás: Vadászlap