Székelyföldön továbbra is egymást érik a medvetámadások, múlt vasárnap és hétfőn egy juhászt és egy fiatal pásztort haraptak meg az elszaporodott vadállatok.

Juhnyájat vigyázó pásztorra támadt egy medve Háromszéken, Uzonkafördőtől két kilométerre hétfőn. Az 51 éves férfi az itatóhoz tartott a juhokkal, amikor lesből rátámadt a magányosan járó vadállat. A kutyák közbeléptek, ennek köszönhetően a férfi csak az egyik combja hátsó részén sérült meg komolyabban.

Múlt vasárnap este a 18 éves Lázár Róbertet támadta meg a medve, ő tehenekkel tért haza éppen. A Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldalon közzétett fotón látható, hogy a medve karmai milyen sebeket ejtettek a mellkasán. Az állat megmarta a hátán is, de leginkább az alkarjai sérültek. A fiatalembert egy két bocsával járó anyamedve támadta meg, ő is a kutyáknak köszönheti, hogy nem szenvedett súlyosabb sérülést.
Éppen egy bokros részről akarta kihajtani a teheneket, amikor az anyaállat meglepte. A támadás csupán néhány másodpercig tartott, de így is komoly nyomokat hagyott. A megsérült férfi a társa segítségével eljutott a következő faluig, onnan szállították a baróti kórházba, ahol megműtötték.

Kelemen Gellért, a Dél-Hargita Vadászegyesület igazgatója azt mondta, naponta támadnak a medvék és okoznak károkat. "Mi, vadgazdálkodók nem vagyunk a medvék ellen, de túlszaporodásukat korlátozni kellene valahogy" – mondta. A szakember késeinek tartja a román kormány által megszabott augusztus 15-i határidőt: jobb lenne, ha már az előtt is fel lehetne lépni az elszaporodott vadállatok ellen.
Bardoc község polgármestere, Balázsi Dénes azt mondta, hogy ma már fényes nappal is találkozni medvékkel ember járta helyeken is. Szerinte az országosan kilőhető medveszám – 175 – nagyon kevés, ez azt jelenti, hogy a veszélyeztetett települések környékén csak 1-2 medvétől lehet megszabadulni.

Forrás: 3szek.ro