vaddisznokoca malacokkalKaposvár szélén található Ivánfahegy (Somogy megye) lakóinak kertjeit „dézsmálják” a Zselicből és a Kapos folyó mentén érkező vaddisznók – adta hírül az inforádió.

A veteményeseket, a gyümölcsösöket és a szőlőket sem kímélik. Ez utóbbiban érzékeny károkat okoznak a szüreti időszak előtt. A helyiek szerint, „az Irsai Olivért az utolsó szemig leszedték, most a Zalagyöngyét dézsmálják”.

Próbálkoztak elijeszteni a vaddisznókat, kutyákkal, kereplőkkel, sokan kint csőszködnek a földjeiken, de valahogy mindig túljár a vad az emberek eszén és „csak esznek, és esznek”.

Az illetékes Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság élve befogókat telepített, de a sok érő gyümölcs mellett a csalinak szánt kukorica nem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Osztottak szét vadriasztó szeres csomagokat, de hamar hozzászokott a vad és a sok szőlő, barack túl nagy csábítást jelent számára. E mellett jó pár kezeletlen, gazos, felhagyott terület akad a környéken, ahol minden életfeltétel adott, az erdőbe már vissza se térnek. Számuk egyre csak gyarapszik. A fegyveres, belterületi gyérítést elvetették a számtalan kert és kisparcella miatt, amiben folyamatosan dolgoznak a tulajdonosok.

Forrás: Vadászlap
0
0
0
s2smodern
powered by social2s