vaddiszno karA Kárpátalja megyében észlelt afrikai sertéspestis további terjedésének megakadályozása érdekében ma a megye vadászterületein megkezdték a vaddisznók kilövését.

A járvány-megelőzési bizottság határozata értelmében vadászokból, a járási állatorvosból, erdészekből stb. álló brigádokat alakítottak, melyeknek az a dolguk, hogy ritkítsák az erdei sertéspopulációt. Arra kérik a lakosságot, hogy mostanában inkább ne látogassák az erdőket. A kilövés elsősorban azokat a járásokat érinti – ökörmezői, volóci, ilosvai, técsői –, melyekben észlelték az ASP-ét, s annak három kilométeres körzetében – számolt be a megyei erdő- és vadgazdálkodási főosztály közlése alapján.

A kilőtt példányokból mintát vesznek, s amennyiben kimutatják benne a sertéspestis vírusát, további megsemmisítésre átadják azt a járási állategészségügyi szolgálatnak. Augusztus 15-ig hat laboratóriumi mintában találták meg a vírust, melyeket a beregszászi járási Beregújfaluban a Hubert vadászati gazdaságban, az ilosvai járási Bilkei erdészetben, valamint az ökörmezői állami erdészetben gyűjtöttek be.

Forrás: Kárpáthír