Nyomtatás
Találatok: 905
ova adattar2012 óta első ízben frissítette augusztus második felében a hazai nagyvadfajok trófearanglistáit a Gödöllőn működő Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA).

A hír örömteli és üdvözlendő, azonban lapunk munkatársai kiszúrtak néhány hibát, amelyek elővigyázatosságra adnak okot a nyilvántartások felhasználását illetően.

Azon – bár megakadt rajta a szemünk – már nem csodálkozunk, hogy a listákat tartalmazó aloldal felcímében a „nagyvadfajok trófeái” vannak megemlítve, hiszen szakmai konferenciákon is számtalanszor használják sokat látott, tapasztalt kollégák a trófea fogalmát (is) tévesen. Trófeája, ami tulajdonképpen egy győzelmi jel, ugyebár csak a vadásznak lehet, a vadnak agancsa, szarva vagy agyara van… Viszont ennél sokkal bosszantóbb, hogy ebben az alcímben nem javították az adatok aktualitásának időpontját, tehát a gyanútlan nézelődő könnyen hiheti, hogy 2012. február 29. óta nem frissült az adattár ezen része, pedig a vadfajonkénti pdf-eken már 2017. augusztus 23. olvasható a frissítés időpontjaként.

Ez azonban még mindig a kisebbik probléma, ami véleményünk szerint néhány kattintással elintézhető lenne. A nagyobbik baj ott kezdődik, hogy több, az utóbbi esztendőkben terítékre került, kiemelkedő agancsú vad bírálati adatai hiányoznak a lajstromból. Két példát említünk, a lehető legjobb szándékkal, mert nem tudjuk, hogy az OVA adatfeltöltői hibáztak-e, avagy már a megyei hatósági szinten elakadt az információ, és esetleg el sem jutott a tudományos műhelyig.

Hiányzik például az említésre méltó gímek rangsorából a 2016-ban, a Császárhelyi-Egyetértés Vadásztársaság területén elejtett agancsár, amelynek 14,85 kilogrammal és 261,08 nemzetközi ponttal ott volna a helye az élmezőnyben. A kapitális agancsárral kapcsolatban külön érdekesség, hogy tagi bikaként lőtték.

A dámok rangsorában is tapasztaltunk hiányosságot, amely után nem kutakodtunk tovább. A szóban forgó vad az Újpetrei Dámvad Vadásztársaság területén esett, 2016-ban. Nemzetközi pontszáma 220,37 lett, ezzel pedig a nyolcadik helyen állhatna a ranglistán.

Reméljük, hogy a listák csak valamilyen apró malőr következtében kerültek fel az internetre foghíjasan és a közeljövőben újból, ezúttal pontosan, teljes körűen fognak frissülni, mert így sajnos tévedésre és félreértésre adhatnak okot.

A szóban forgó trófea ranglistákat ide kattintva érhetik el.

Forrás: Vadászlap