retsag vadasznapA Nógrád Megyei Vadász Szövetség minden esztendőben megrendezi az egyre nagyobb eseménnyé nőtt vadásznapot. Bár az idén már 26. alkalommal került sorra, Nyugat-Nógrád eddig még nem szolgált helyszínéül a rangos fesztiválnak.

Ebben az évben viszont Rétság adott otthont a vadászok és a horgászok összejövetelének. (Mert jegyezzük meg, hogy vadásznapról beszélünk, de partnerek és résztvevők voltak a megye horgász szövetsége és tagjaik.)

Pénteken este a művelődési központ előtt látható erődítmények már utaltak arra, hogy itt valami különös dolog történik. Közelebbről szemlélve az ácsolt állványokat, kiderül, hogy azok vadászlesek. A választás nem véletlen, az intézményben látható kiállításokra, és a szombati programra hívja fel - igen hatásosan - a figyelmet.
Valójában annyi élmény zsúfolódik össze a péntek délutántól szombat estig tartó műsorfolyamba, hogy külön-külön tudósítást is lehetne készíteni, bővebb képanyagot megmutatva. Különösen igaz ez a művelődési központban található kiállításokra. Az aulában Lengyel László természetfotói láthatók, a galériában pedig Valaczkai Erzsébet grafikus-festő képei sorakoznak a falakon. Mondani sem kell, mindegyik a természet szépségét, és a vadon élő állatok világát hozza elénk. Legnagyobb érdeklődést a bal oldali teremben látható trófea kiállítás váltotta ki, amelyet az előtérben is felvezet egy hasonló installáció. Ezen tárlatok közül a fotó- és festménykiállítás a rendezvényt követően is megtekinthető lesz.

Szombaton már kora reggel indult a készülődés a Hunyadi-ligetben. Eddig soha nem látott mennyiségben épültek a standok. A megye vadásztársaságai (és horgászegyesületei) alakítottak ki egynapi otthont maguknak. Itt aztán különféle vad- és halételek készültek, amivel megvendégelték tagjaikat, barátaikat. De volt vásár utca is, ahol különféle ajándékok voltak várásolhatók, vadászati témában és a népi kerámiától a könyvig szinte minden szóbajöhető változatban. A vadászathoz egészség is kell, az Egészségfejlesztési Intézet sátrában mindenki felmérhette egészségét a legalapvetőbb szürések díjmentes elvégzésével.

A majálisos hangulat mellett a szervezett program valójában 10.30 körül kezdődött a liget melletti sportpálya területén épített színpadon. A megnyitót a vadászkürtök harsanása, majd zázlóbehozatal készítette elő. Ugyancsak a kürtök hangjára méltóságteljesen hozták terítékre azt a szarvasbikát, amelyet előző napon ejtettek egyik Nógrád-megyei erdőben. Beszédek hangzottak el Hegedűs Ferenc polgármestertől, Balla Mihály Országgyűlési képviselőtől, Szabó Zsolt államtitkártól, illetve a rendező szervezetek képviselőitől. Az alul lévő linken meghallgathatók ezért nem is idéznénk belőlük. Központi mondanivaló volt azonban, hogy a vadászat nem a vad legyilkolkolása, hanem a természet szeretete, a vad tisztelete, és a tervszerű vadgazdálkodás. Az ünnepi megnyitót Hubetrusz mise követte, melynek keretében Tóth Ferenc esperes megáldotta a terítéken lévő állatot.

Miközben a forgatag egyre nőtt, az emberek végigjárták a látnivalókat, a színpadi program ifjú vadászok avatásával, illetve kitüntetések átadásával folytatódott (Az itteni beszédek, a kitüntettek nevei is a hangfelvétel második részében meghallgathatók.)
A Nap már túl volt a delelésen, amikor a a színpadnál kis szünet következett. A közben elkészült étkek elfogyasztása mellett ki-ki talált magának elfoglaltságot. Több gyermekek számára kedvelt lehetőséggel, a körhintától a légváron át a céllövöldéig, de voltak interaktív játékok is a liget középső terén. Aki katonásdit akart játszani, vagy legalább kipróbálni, a "Frici háza" előtti területen megtehette.

A délutáni eseménysor vadászkutya-bemutatóval indult, íjászok és solymászok korhű ruhás programjával folytatódott, majd a színpad újra benépesült. Helyi és környékbeli öntevékeny csoportok műsorösszeállítása szórakoztatta a közönséget. A Kereplő, a Csillagvirág a Zúgófa tánccsoportok mellett a nagyorsozi Börzsöny néptáncsoport, a rétsági nyugdíjasok Ősziróza csoportja. Énekszám és látványos hastánc mellett moderntánc is bemutatkozott az addigra igencsak megtelt nézőtér előtt.

Sokan várták a mulatós slágerek egyik kiemelkedő alakját Bunyús Pityut, aki ezennel sem okozott csalódást közönségének. Majd eredményhirdetések következtek, és a tombolahúzás került sorra.

Miköznben a nyereményekért izgultak a biléták tulajdonosai, a színpad készült az esti koncertre. Igen komoly hang és fénytechnika épült fel, amitől az élő köncert igazán szines, és kiváló hangzású volt. No és persze a muzsika és a dalok. A közismert Old Boys együttes a 60-as-70-es évek legnagyobb slágereit hozta el, kiváló hangszereléssel, tökéletes élményt adó előadással. A másfél órás koncert után színes rakéták szöktek az égre, színpompás tűzijátékkal koronázva a napot.
Szinte lehetetlen minden mozzanatról fotóban is beszámolni, de az alábbi 100 képpel arra törekedtünk, hogy lehető legátfogóbban mindenről mutassunk meg egy kicsit. Lehetséges, hogy néhány felvétellel még kiegészítjuk ezt a galériát. Itt említjük meg, hogy a képviselő-testület által biztosított igen jelentős anyagi támogatás mellett a lebonyolítás feladatai sem voltak egyszerűek. Ebben a művelődési központ mellett a rendőrség és a polgárőrség is jelentős segítséget nyújtott.

Forrás: RétságNet