Nyomtatás
Találatok: 593
kaszo trofeaszemle 2017Lombkorona sétával, kisvasutazással és trófeaszemlével ért véget az idei Erdők Hete rendezvénysorozat Kaszón.

Az erdőgazdaság vadászterületén eddig csaknem hetven gímszarvast lőttek ki. Az ígéretes bikák miatt a térség egyre népszerűbb a külföldi vadászok körében is.

A trófeaszemlének volt a legnagyobb sikere a kaszói Erdők Hete rendezvénysorozaton. – Ma már nagyon jól nyomon tudjuk követni a bikák mozgását – mondta Horváth Ádám, kaszói kerületvezető, hivatásos vadász. – Ezt a példányt például én már jól ismertem, ugyanis videóra is vettem – mutatott az egyik 10 kg feletti trófeára.

Horváth Ádám hozzátette: az idén nehezen indult a szezon, a gímszarvas vadászata ugyanis sok tényezőtől függ, így az időjárás és a sok gomba is gondot okozott, hiszen a bő gombatermés miatt nagy volt a mozgás az erdőkben, ráadásul makkból is sok volt, s emiatt sem a megszokott módon mozogtak a szarvasok.

A Kaszó Zrt. területén ennek ellenére, nincs ok panaszra, ezt bizonyítja a negyedik alkalommal megrendezett trófeaszemle. – Az idei évben a tavalyi évhez hasonlóan hatvankilenc gímbika került terítékre – emelte ki Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Kiemelkedő súlyú trófea nem akadt, de sok volt 9, sőt 10 kiló feletti is. A bikák 77%-a érmes volt, s ez egy kimagasló eredmény.

Galamb Gábor hangsúlyozta: mindez a tudatos vadgazdálkodás eredménye. Ennek következtében egyre népszerűbb a terület a bérvadászok körében is. Ausztriából és Németországból is egyre többen érkeznek, akik jelentős összeget hagynak itt egy-egy vadászat után. A cég egyébként a társadalmi felelősségvállalás jegyében a természet megismertetését is nagyon fontosnak tartja. Éppen ezért legutóbb egy újabb közjóléti létesítményt építettek, egy lombkorona tanösvényt, amely kilenc méter magasban vezet végig az erdőben.
Rekordlistás vad is terítékre került

A kaszóin kívül még nyolcvankilenc vadászatra jogosult társaság működik Somogyban. Többségük eddig eredményes hónapot zárt. Volt, ahol rekordlistás vad került terítékre. – Három kiemelkedő bikát lőttek ki, amelyeknek a trófea súlya meghaladja a 13 kg-ot. Ebből a Gyótai Vadásztársaság területén egy 13,58 kg-os agancsot mértek, ami mindenképpen rekord a megyében – foglalta össze az eddigi vadászati szezont Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára.

Hozzátette: a vadászat és a vadgazdálkodás jelentős vidékfejlesztési hatással bír. Az erre épülő turizmus és a gasztronómia is munkahelyeket teremt. Somogyban még lehet fejlődni ezen a téren.

Forrás: Sonline