sarosfo trofeaszemle1A trófeák átlagsúlyában túlszárnyalták a tavalyi évet, azzal együtt is, hogy az idén kiugróan jó bikát nem sikerült ejteni a Bakonyerdő Zrt. vadászterületein. A kiegyenlítettebb agancssúlyok a kiváló szakmai munkát fémjelzik.

A szeptemberi szarvasbőgés zárásaként immár a XII. Trófeamustráját tartotta meg a Bakonyerdő Zrt., hagyományosan a devecseri erdészethez tartozó sárosfői vadászháznál. Az eseményt megtisztelte Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Kifejtette, a trófeamustra különleges pillanat a vadászember életében, hiszen az agancsok láttán méltathatják a szakmai munkát.

A vadgazdálkodásunk egyik legfontosabb eleme az, hogy miként tudunk az erdők királyával, a gímszarvas bikával bánni. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar vadállomány objektív mércével mérve is világszínvonalú legyen. Ezt kell majd megmutatni, ugyanis hazánk 2021-ben vadászati világkiállítást kíván rendezni.

Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a trófeák láttán a vendégek szembesülhetnek az elvégzett munkával. Az erdőgazdaságnál folyó szakmai munka példáként szolgál mások számára, méltán lehetnek büszkék a tevékenységükre.

A szeptemberi szarvasbőgést Varga László vezérigazgató értékelte. Mint mondta, a Bakonyerdő Zrt. vadászterülete 56 ezer hektár, amelynek két végpontja között több mint száz kilométer van. Vendégeik változatos területeken vadászhatnak, a balatoni nádasoktól a magas Bakonyig. Idén szeptemberben 156 gímbikát ejtettek, a trófeák nyolcvan százalékát bemutatták a mustrán. Az agancsok átlagsúlya 5,6 kg volt, úgy, hogy kiugróan nagy bika nem került terítékre. Mindössze tíz darab volt nyolc kiló feletti. Az érmes arány 44%, tizenhárom trófea ezüst, ötvenhat pedig bronz minősítést kapott.

Hangsúlyozta, mindegyik bika elejtése külön-külön élmény, s a trófeaszemle arra is jó alkalmat kínál, hogy felidézzék az elejtés körülményeit, s beszélgessenek a szakmáról.

Forrás: Veol