oszi erdoAz erdei termések gyűjtése bizonyos mennyiség felett engedélyhez kötött.

Makkot, tobozt, gombát, gyógynövényt gyűjtene az erdőben? Nem árt tisztában lenni néhány információval, mivel törvénysértés is lehet egy kincsgyűjtő túra a természetben. Meleg László nyugalmazott erdész beszélt a legfontosabb tudnivalókról.
– Ha magánerdőről van szó, abban az esetben a tulajdonos megtilthatja a belépést is – mondta Meleg László. – Állami erdők esetében is lehet hasonló rendelkezés, hajtóvadászat, szarvasbőgés idején.

Ezen kívül – ha más kizáró ok nem áll fent – természetesen látogathatóak az erdők. Ezt törvény foglalja keretek közé. Ahogy azt is: egyéni szükségletnek megfelelő gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt lehet gyűjteni. Ez a mennyiség maximum két kilogramm. Védett növényeket viszont tilos – emelte ki a szakember. Ahogy azt is: nagyobb mennyiség esetén az erdőgazdálkodó írásbeli engedélye szükséges a gyűjtéshez.

– Kevesen tudják, hogy a makkot sem szabad akárhol összeszedni. Ha valaki egy-két darabot vinne, nem történik tragédia. A természetes felújítás alatt lévő területekről ekkor is tilos. A makkot erdősítésre és csemetenevelésre használják, a silányabb minőségűt a vad táplálékának. A makkgyűjtés minden esetben engedélyhez kötött. A tobozé szintén, mert a belőle nyert magból csemete lesz majd. A szabályok be nem tartása szankciókkal is járhat. Ha valaki nem ismeri ezeket akkor sem mentesül a betartásuk alól.

Forrás: Zaol