Nyomtatás
Találatok: 770
oszi erdoAz erdei termések gyűjtése bizonyos mennyiség felett engedélyhez kötött.

Makkot, tobozt, gombát, gyógynövényt gyűjtene az erdőben? Nem árt tisztában lenni néhány információval, mivel törvénysértés is lehet egy kincsgyűjtő túra a természetben. Meleg László nyugalmazott erdész beszélt a legfontosabb tudnivalókról.
– Ha magánerdőről van szó, abban az esetben a tulajdonos megtilthatja a belépést is – mondta Meleg László. – Állami erdők esetében is lehet hasonló rendelkezés, hajtóvadászat, szarvasbőgés idején.

Ezen kívül – ha más kizáró ok nem áll fent – természetesen látogathatóak az erdők. Ezt törvény foglalja keretek közé. Ahogy azt is: egyéni szükségletnek megfelelő gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt lehet gyűjteni. Ez a mennyiség maximum két kilogramm. Védett növényeket viszont tilos – emelte ki a szakember. Ahogy azt is: nagyobb mennyiség esetén az erdőgazdálkodó írásbeli engedélye szükséges a gyűjtéshez.

– Kevesen tudják, hogy a makkot sem szabad akárhol összeszedni. Ha valaki egy-két darabot vinne, nem történik tragédia. A természetes felújítás alatt lévő területekről ekkor is tilos. A makkot erdősítésre és csemetenevelésre használják, a silányabb minőségűt a vad táplálékának. A makkgyűjtés minden esetben engedélyhez kötött. A tobozé szintén, mert a belőle nyert magból csemete lesz majd. A szabályok be nem tartása szankciókkal is járhat. Ha valaki nem ismeri ezeket akkor sem mentesül a betartásuk alól.

Forrás: Zaol