Nyomtatás
Találatok: 685
ev termeszetfotosaNovember 7-én kedden este adták át az idei „Az Év Természetfotósa” pályázat díjait.

Az évek alatt kialakult szokás szerint a budapesti Természettudományi Múzeumban rendezett eseményen megnyitották a legjobb képekből összeállított kiállítást, és bemutatták a fotóalbumot is.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 25. alkalommal írta ki Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2017”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat 2017. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2017 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 1990-ben alakult meg. Mint azt dr. Kalotás Zsolt a mostani album bevezetőjében meséli – és amiről a díjátadón is sztorizott – az első fotópályázatot akkor írták ki, amikor 1993-ban megünnepelték a Magyar Madártani Intézet 100. „születésnapját”. Egy olyan sorozat, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Idén ebben a szellemben írta ki a szövetség immár 25. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.
Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az Év Természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

Az idei pályázat „a gigászok csatáját” hozta, hiszen mind Máté Bence, mind Daróczi Csaba fantasztikus 25-25 képet adott be a pályázatra. Ezekből Bencének 19, Csabának 13 képe került a falra. Mindkettő fantasztikus teljesítmény. Máté Bence hatodik alkalommal nyerte el legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és lett „Az év természetfotósa”. Így ő nyerte el az idei pályázat fődíját, egy Olympus OM-D E-M1 Mark II kamerát és a hozzá tartozó profi objektívet az Olympus Czech Group S.R.O. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete ajánlotta fel.

A zsűri „Az év természetfotója” kitüntető címet Potyó Imre: Téli szárnyak c. alkotásának adományozta – ő a 220Volt webáruház különdíját kapta meg. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállított és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata összesen 1 millió 220 ezer forint értékben.

Az év búvárfotósa Tökölyi Csaba lett.
A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2017. november 8. és december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatását idén is a Canon vállalta a legújabb 12 színes Canon PRO-4000-es nyomtatóval.

Újdonság, hogy először kerülnek a kiállított képekre QR kódok. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.
Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói – Magyarország 2017 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén – és egyben a kiállítás megnyitóján – mutattak be a közönségnek.
Máté Bence maszáj népviseletben jelent meg az eseményen, hiszen az utóbbi időszakban sokat fotózik Afrikában. A díjátadóra megújult a honlapja, amely a matebence.hu címen érhető el.

A díjnyertes fotók ide kattintva tekinthetőek meg.

Forrás: Greenfo