Nyomtatás
Találatok: 1030
loves vadaszpuskaBejelentés nélkül, akár erőszakot alkalmazva is megtartható az ellenőrzés a fegyvereket legálisan birtoklóknál. Ez is következhet a januártól hatályos törvényből.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggésben ugyanis módosították a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény egyes paragrafusait is. Ezek egyike kimondja, hogy közigazgatási hatósági ügyben, illetve az azzal összefüggő hatósági ellenőrzés során a helyszíni szemlét a lezárt terület, épület, helyiség felnyitásával az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatják.

– Túlzott rendőri jogosultságokra utal ez az eljárás, ugyanakkor ez inkább olyan intézkedésnek látszik, amitől eredmény nem várható – mondta érdeklődésünkre dr. Bokros Gábor ügyvéd. – A hatóságok nem az illegális fegyvereket kutatják fel, hanem majd a szabályos fegyvertartási engedéllyel rendelkezőket vegzálhatják – fogalmazta meg véleményét a lőfegyverekkel kapcsolatos jogi kérdésekkel rendszeresen foglalkozó lenti ügyvéd. – A módosítás dacára nem hiszem, hogy azok, akik ezt a törvényt majd végrehajtják, másként fognak eljárni, mint eddig. Azaz nem fognak bejelentés nélkül érkezni, ajtókat feltörni, hiszen az ilyen intézkedést nagyon alapos indokkal lehet csak alátámasztani. Tehát véleményem szerint ahogy korábban, ezután is előzetes értesítés alapján történik majd meg az ellenőrzés. Nem gondolom, hogy az eddigi tapasztalataim szerint nagyon korrekt metódus megváltozna – szögezte le dr. Bokros Gábor, akit vadászként is érint a változtatás.

– Nem tudom, mi lehet az indoka ennek a módosításnak, mert aki szabályosan tart fegyvert, az ezt a jogosítványát nem fogja kockáztatni azzal, hogy illegális fegyvert találjanak nála – fogalmazott Gerencsér Miklós, a Göcsej Sportlövész Egyesület elnöke, a nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság alelnöke.
Elmondta, ismeretei szerint arra nem volt példa az elmúlt években, hogy az ellenőrzések alkalmából illegális lőfegyver került volna elő olyan személynél, aki egyébként rendelkezett tartási engedéllyel. Olyan persze megesett, hogy egy korábban birtokolt fegyverhez használatos lőszerre bukkantak, amit már nem tarthatott volna meg az ellenőrzött személy, de ez nem számít súlyos kihágásnak, szabálysértésnek minősül, tette hozzá.

Sokak szerint a módosítás azért sem érthető, mert az ellenőrzés szigorítása pont azokat a fegyvertartókat érinti, akikről elvileg tud a rendőrség. Az illegális fegyverek felderítésekor bevethető eszközökhöz viszont most is megvannak a szükséges jogosítványai a hatóságoknak.
Az orvvadászat sajnos nem ritka, különösen olyan vadban gazdag megyében, mint Zala. Az is tudható, ha valaki rabsickodni akar, az megtalálja a módját, és a hozzávaló fegyver beszerezése sem megoldhatatlan feladat. Nemrégiben egyébként az orvvadászok hatékonyabb felderítése érdekében is született együttműködési megállapodás a Zalaerdő és a megyei rendőr-főkapitányság között. Utóbbi feladata a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők ellenőrzése, ezért érdeklődtünk náluk az eddigi tapasztalatokról, illetve a jövő évtől tervezett esetleges változtatásokról. Sznopek Veronika szóvivő válaszában azt közölte, a rendőrség munkatársai az ellenőrzéseken mindenkor az érvényes törvényi előírások szerint járnak el.

A törvényi változás indokait a Belügyminisztériumnál is tudakoltuk, amint a válasz megérkezik, visszatérünk a témára.

Forrás: Zaol