erdobenye 1Kissé már későn, a szüreti időszakban megfogalmazódott elképzelés megvalósítását az önkormányzat támogatásáról biztosította, sőt központi helyszínként bocsátja rendelkezésre a Szepsi Laczkó Emlékházat.

A tennivalók szervezésében és végrehajtásában villányi, csopaki és hegyaljai borászok, a Vadász Borrend, a sokak számára ismerős Bor Mámor Bénye Egyesület, és az „Erdőbényéért” Közalapítvány tevékenykedik.

Mi Tokaj-Hegyalján vadászunk és nagyon büszkék vagyunk saját borainkra, de szívesen kóstolnánk meg más borvidékről érkező vadászok keze munkájának gyümölcsét is. Mi, 25-30-an hívjuk és várjuk őket, lehetőségeinkhez mérten vendégül látjuk a borászokat, és azt gondoltuk vadászhatnánk is együtt a Zemplénben, a bennünket körülvevő csodatájon.

Véletlenül sem mély szakmai fórumot rendezünk egyik területet illetően sem. Viszont abban bízunk, hogy olyan emberek, akiknek az élete egyidejűleg két ilyen páratlanul szép dolog körül forog, készek kellemesen, barátkozva időt tölteni egymással egy dűlőkkel és erdőkkel körülölelt, meseszép városkában.

Mindkét napra tervezünk egy – egy előadást az érdeklődők számára Tokaj-Hegyaljáról, benne Erdőbényéről, illetve a Zemplén vadászatáról. A rendezvény helyszíne a Szepsi Laczkó Emlékház alkalmas arra, hogy helyet adjon trófea- és képzőművészeti kiállításnak.

A borok nevezési kategóriái: száraz fehér, habzó és rosé, vörös borok, prémium vörös borok, természetes édes, késői, illetve aszú és esszencia.

Szeretnénk elérni legalább 120-as nevezett tételszámot, ami még véleményünk szerint kezelhetően belefér 4-5 bíráló bizottság munkájába. Mindegyik bizottság vakbírálattal állapít meg sorrendet mindegyik kategóriában, és az egyébként nevezőket is felkérjük közreműködésre a bírálatokban bizottsági tagként.

Az illető borász vadászjegyének számával nevezett tételeket, akár tartály mintát is – a szokásos módon beazonosítva, hogy bírálatra rendezhető legyen – postán a 3932.Erdőbénye, Művelődési Ház címre kérjük megküldeni, ahol egyébként december 14-én délig személyesen is leadhatók a versenyminták. A tételenkénti nevezési díjat pedig utalni az „Erdőbényéért” Közalapítvány OTP 11734145-20015587 bankszámlájára lehet.

Összesen 3 tétel/2.500,- forint per tétel/ nevezhető borászonként a fenti kategóriákban. 3 mintát – de ha csak kettő érkezik az sem nagy baj – azért kérnénk nevezett tételenként, hogy a helybélieknek és környéken élőknek is lehetőséget nyújthassunk arra, hogy a helyi borászatok mellett az ország más részeiből érkező borokat és borászokat is megismerhessenek saját falujukban és környezetükben egy kellemes borvacsora keretében.

Az első tíz helyezett a második napon 35 ezer forint térítés ellenében vehet részt a baski erdőkben egy egész napos terelésen, és ha ezen lehetőséggel élni nem kívánna, úgy azt másnak átadhatja. Remélhetően a teríték máglyáinak fénye a templomkertben majd büszke elejtőkre és kissé irigykedő közönségre világít, a vadászkürtök hangjai pedig messze hallatják méltó zárásként egy ismétlendő esemény hírét.

Tisztelettel várunk minden érdeklődőt!

A szervezők