elefantmama duhosSzakemberek nem mérgező és olcsó megoldást találtak ki Botswanában a földeken végigtrappoló elefántok ellen.

Az állatokra vigyázni kell, ugyanakkor a gazdák sem szeretnék, ha egy éjszaka alatt elveszítenék a hívatlan vendégek miatt akár az egész évi termésüket.
Szárított csiliből, trágyából és vízből készült téglák égetésével tarthatják távol a veszélyeztetett, termőföldjükre azonban veszélyt jelentő elefántokat az afrikai és ázsiai farmerek.

A Botswana északi részén készített kutatást bemutató tanulmány az Oryx című lapban jelent meg. A kutatók szerint a zúzott, szárított csiliből származó gyanta irritálja az elefántok ormányát, ezért riasztószerként működik.
"Ez egy kiváló, nem mérgező és olcsó lehetőség a helyi farmereknek arra, hogy az elefántokat távol tartsák élelmet adó földjeiktől" – magyarázta az Oxford Egyetem kutatója, Rocío Pozo.

A felfedezés segítheti az elefántok védelmét, amelyek populációját erősen veszélyeztetik Afrikában az orvvadászok, akik az agyarukért ölik le az állatokat
Csiliösvényeket lehetne kialakítani, amelyek a farmokat körülhatárolva megtaníthatják az elefántokat arra, melyik területek biztonságosak számukra – mondta Anna Songhurst, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány részét képezi egy szélesebb körű stratégia kidolgozásának arra, hogy csökkenthető az emberek és elefántok közötti konfliktus.
Botswanában él a világ legnagyobb afrikai elefánt-populációja. Az ország keleti részén lévő Okavango Panhandle térségében ugyanannyi ember és elefánt harcol egymással a földért, az élelemért és a vízért. "Egy helyi gazda akár egyetlen éjszaka elveszítheti családja egész évi élelmiszer-termését, ha elefántok dúlják fel földjét" – mondta Songhurst.

Forrás: MTI