pm1208vadaszatiforum3Évzáró rendezvényét tartotta a Veszprém Megyei Vadászkamara, ahol értékelték az elmúlt évet, és fontos témákban hallgattak meg előadókat.

A kormányhivatal képviseletében Papp László vadászati felügyelő értékelte a 20 éves vadászati ciklus első évét. Elmondta, hogy a megyében három vadgazdálkodási tájegység került kialakításra és a változtatás létjogosultsága máris látszik, mert teljesen más problémák jelennek meg a Bakonyi, a Marcal-medencei és a Balaton-felvidéki tájegységben. A három tájegység igazodik a megye közigazgatási területéhez, ezért a helyi érdekek jobban érvényesülnek. A kizárólag haszonbérlet formájában történő vadászati jog hasznosítás tisztább viszonyokat teremtett. A jelentős földhasználók hangsúlyosabban megjelentek a vadászati jog hasznosításában. Szólt arról is, hogy a hivatásos vadászok jelentősége, szerepe kezd felértékelődni.

Weidinger István, az FM Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály főosztályvezető helyettese elmondta, hogy küzdelmes év áll mögöttük, de ez természetes, hiszen egy új szervezetet kellett létrehozni és annak a működési feltételeit biztosítani. Hangsúlyozta, hogy a tájegységi fővadászok pozitív fogadtatásban részesültek minden stratégiai partner tekintetében, így az erdőgazdaságok, az érdekképviseletek, és a gazdálkodók részéről is.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke megyénk vadgazdálkodásával kapcsolatban kiemelte, hogy mind mennyiségileg, mind minőségileg, Somogy, Zala és Vas mellett ott vagyunk a spiccen. Az év végéhez közeledve látható, hogy hol csúcsosodik ki a megyékben megjelenő bérvadászok száma, és megyénk a negyedik helyen áll. A 2021-ben, hazánkban megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállítással kapcsolatban elmondta, hogy 75 millió forint célzott összeggel rendelkezik a megye és vannak olyan elképzelések, amelyek országos szinten is nagyon jó benyomást keltettek. Ilyen a „Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” elnevezésű herendi programsorozat és a vadászattal összefüggő köztéri szoborállítási kezdeményezés is.

Az előadásokat követően, Veszprém megye vadgazdálkodásáért elismerést vehetett át Sigmond István, az állatkert egykori igazgatója, a több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért.

Forrás: Veol