VaddisznokA vaddisznó esetében több helyen állományrobbanás történt.

A fácánok száma nem nőtt, viszont az aranysakál intenzíven szaporodik és terjed, mert semmiféle élőhelyromlás nem zavarja. A bakonybéli Odvaskő Hotelben tartotta évzáró rendezvényét a Veszprém Megyei Vadászkamara. Szakmai fórumot is rendeztek, amelyen Papp László vadászati és halászati szakügyintéző beszámolt a vadgazdálkodási év eredményeiről is. Elhangzott, hogy megyénkben folytatódik a gímszarvasállomány növekedése, és már több helyen nagyobb kárt okoznak a mezőgazdaságban, mint a vaddisznók, ezért ezen a téren van tennivaló. A bőgési eredmények jók voltak, a mennyiséggel nem volt gond, de igazán kiemelkedő trófea nem esett. Az idény legnagyobb gímtrófeája 11,91 kilogrammot nyomott.

Az őzállomány tekintetében átlagos évet zártak, ugyanakkor az Öregséd Vadásztársaság területén lőtt kapitális bak 730 grammos trófeájának köszönhetően megdőlt a megyei súlyrekord. A vaddisznó esetében több helyütt állományrobbanás történt. Vannak olyan helyek a megyében, ahol már elejtették a tervezett éves mennyiséget, és mégis változatlan ütemben lövik ki a disznókat. A szakember szerint szükség is van erre a vadkárok csökkentése, a közeledő sertéspestis terjedésének lassítása és a felvásárlási árak csökkenése miatt. A vaddisznók számának növekedésével szaporodtak a belterületi konfliktusok is, ezért indokolt az állomány intenzív apasztása.A dámszarvasállomány helyenként túllépte az egészséges mértéket, ezért folyamatosan csökkenteni kell a létszámot, mielőtt ott is robbanás következne be.

A dámtrófeák tekintetében átlagos évet zárt a megye. A muflonok esetében a szezon jó része még hátra van, de már sikerült egy, a Mátyás király vadaskertből származó 92,1 centiméteres csigát elbírálni, amelynek hamarosan az országos értékelésére is sor kerül. A vadászatra jogosultak általános véleménye az, hogy az apróvadak közül a nyúlállomány lassan gyarapszik, és néhol elérte azt a szintet, hogy már engedélyezhető a vadászata. A fácánok száma nem nőtt, viszont az aranysakál intenzíven szaporodik és terjed, mert semmiféle élőhelyromlás nem zavarja.

Forrás: Veol