elefantokA vadorzás elleni szigorú törvényeknek és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően 80 százalékkal csökkent a elefántvadorzás Kenyában az elmúlt öt évben, ami az elefántállomány növekedést hozta a kelet-afrikai ország öt kulcsfontosságú ökoszisztémája területén.

Ez év novemberére 14 ezer 642-re nőtt az elefántpopuláció ebben az öt térségben, köztük a Kenya-hegységben, valamint a Mwea természetvédelmi területen, az Aberdare és a Mau erdőségekben a 2012. évi 13 ezer 990-ről - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Judy Wakhungu, a környezetvédelmi tárca államtitkára.
"A közelmúltban életbe léptetett szigorúbb vadvédelmi törvények és a nemzetközi együttműködés az elefántcsont illegális kereskedelmének visszaszorítására az ormányosok számának növekedését eredményezte - hangoztatta az illetékes a Kenya északi részén végzett elefánt-, bivaly-, zsiráf- és Grévy-zebraszámlálás eredményeit ismertetve.

Az állatszámlálást 3-5 évente végzik a hatóságok, hogy pontos képet kapjanak a nagy szárazföldi emlősök populációiról, és az élőhelyeikre leselkedő veszélyekről. A törvényszigorítás alapján minimum 20 év börtönnel sújthatják az illegális elefántcsont-kereskedőket, ami jelentősen visszaszorította a vadorzást az elefánt- és orrszarvú-állományban.

Az elmúlt évtizedekben drámaian lecsökkent az afrikai elefánt populáció egyedszáma a fekete kontinensen, amelynek legfőbb oka az illegális elefántcsont kereskedelem, illetve az erre épült orvvadászat volt. Az afrikai elefántok (Loxodonta africanus) egyedszám csökkenésében az élőhelyeik visszaszorulása is komoly szerepet játszott.
Az elefánt populáció megmentését a közép-kelet-afrikai országokban létrehozott nemzetei parkok területének bővítése, valamint az orvvadászat elleni egyre szigorúbb jogszabályok bevezetése segíti elő.

Forrás: Origo