aranysakal teritekNagyobb, erősebb felépítésű a rókánál, kisebb a farkasnál, és ugyanúgy falkában is vadászik: ő az aranysakál, amiből egyre több bukkan fel Zalában is. Legutóbb a megyeszékhely határában sikerült egyet terítékre hozni.

Csütörtökre virradó éjjel dúvadra várt lesben Molnár Szabolcs, a zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság tagja Bocfölde és Gálafej között. Itt bukkant fel egy róka és hajnali fél egy körül az aranysakál; a találkozás végzetesnek bizonyult a négylábúak számára.
– Holdvilág volt, így sikerült megpillantani és célba venni, lámpa se kellett, de nem is lehet használni nála, mert a többi állattól eltérően az aranysakál a fénytől azonnal elmenekül. Ezért is nagyon nehéz terítékre hozni – magyarázta a vadász.

Azt már Paál Tibor, a Nimród elnöke mondta el, hogy az aranysakál falkában vadászva a nagyvadak kicsinyeit is előszeretettel ragadja el. Képesek a vaddisznókoca mellől is elvinni a malacot, mert addig ingerlik, hajtják az anyaállatot, amíg eltávolodik az alomtól és akkor támadnak rá a malacra. Megfojtják, de csak akkor mennek vissza érte, amikor az anyaállat már hátrahagyta az elpusztult kicsinyét.

– Az aranysakál elsősorban a jövő őzállományát veszélyezteti, de a nagyobb vad sincs biztonságban tőle. Somogyban megfigyeltek olyan 50–60-as szarvastehénrudlit is, amiben egyetlen borjú se volt, és az is előfordult már, hogy vemhes szarvastehenet támadtak meg – tette hozzá.

Forrás: Zaol