Nyomtatás
Találatok: 798
ozporkiltAz 1990-es években kezdtek el vadászbálokat szervezni vidékünkön. Eleinte egy központi mulatságot rendeztek, ahová sajnos nem fért be mindenki, ezért később a nimródok úgy döntöttek, saját településükön rendezik meg a mulatságot.

Ez a Beregszászi járásban is hagyománnyá vált. Az elmúlt hétvégén három vadásztársaság együtt szervezte meg a szezonzáró bált a nagybégányi Family Étteremben.

– Az idén úgy döntöttünk, hogy összefogunk, és három vadásztársaság – a nagy- és kisbégányi, a makkosjánosi és a beregdédai – közösen szervezi meg a szezonzáró vadászbált, melyen több mint százan vesznek részt. A rendezvény gesztus a barátnők, feleségek irányába, hiszen hétvégenként szoktunk vadászni, míg ők otthon végzik a teendőket, ezért egy évben legalább egyszer ők is szórakozhatnak, ha nem is vadászaton, de egy közös mulatságon – mondta Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Vadásztársaság vezetőségi tagja, a makkosjánosi társaság elnöke.

– A szezon októberben kezdődik kacsavadászattal és rókavadászattal fejeződik be február végén. Milyen idényt zárnak?

– Felemást, nem volt egy jó vasárnap sem, esőben, sárban vadásztunk. Az apróvadállomány is csökkent, kevesebb volt a nyúl és a fácán is, mint az elmúlt években, de azért a zsákmány egy részét félretettük a bálra. Így ma az ételek nem meglepő módon vadból készültek, a bőséges hidegtálat fácánleves, őzpörkölt és egyéb finomságok követték.

A Beregszászi Járási Vadász- és Horgászegyesületnek közel 500 tagja van. Ennek immár hat éve Bakó Rudolf az elnöke, akinek a vadászat több mint hobbi.

– Szeretek vadászni, ezért is lettem a nagylétszámú egyesület elnöke. Sok elejtett trófeára vagyok büszke. Otthon egy szobát ezek díszítenek, van ott kipreparált őz, róka, vaddisznó, fácán. A mifelénk honos vadak közül már mindegyikből ejtettem el, de a világon élő vadon élő állatok közül is szívesen begyűjtenék néhányat. Most a szezon végét ünnepeljük, elmeséljük egymásnak az élményeinket, májusban pedig újra nyitunk őzbakvadászattal.

Pocsai József, a Nagy- és Kisbégányi Vadásztársaság elnöke házigazdaként fogadta a vendégeket. Egy hónappal ezelőtt vállalta el az elnöki tisztséget. Mint mondta, a társaság valamennyi tagja rá adta a voksát.

– Tizennyolc éve vadászom, és úgy hiszem, a társaság mára jól összerázódott. 27-en vagyunk, egy-egy vadászat után együtt pihenünk, a mai est pedig azt bizonyítja, hogy együtt is szórakozunk. Reméljük, ebből hagyomány teremtődik, és jövőre is megszervezhetjük a közös bált.

A hajnalig tartó mulatságon a Bózsár zenekar húzta a talpalávalót.


Forrás: Vadászat.net