kasuba andras 720x340100 hektáronként minimum egy nagyvadetetőt kell biztosítani ahhoz, hogy a téli takarmányhiányt átvészeljék a többi között az őzek, a nyulak, és más vadállatok. Az elmúlt napok lehűlése alatt a Szolnok környéki vadászterületeken is megindult a vadak etetése.

Vadetetéshez készülődik a szolnoki hivatásos vadász. Fejes Zoltán hetente egy alkalommal fél zsák kukorica ocsúval, zabbal és lucernaszénával tölti meg a nagyvadetetőt.



„Hoztunk ki most lucernaszénát, kukorica ocsút és zabot kapnak még. Azért fontos a zab adása neki, mert, ha kukoricát ennének csak simán, abból könnyen bezabál és mivel kérődző jószág így ez a tejsavszintet megemeli és tejsavmérgezésben könnyen elpusztul és így muszáj neki a nagy rost-tartalmú zabot adni.” – mondta Fejes Zoltán hivatásos vadász

A vadállomány szempontjából az idei enyhe tél kedvezőbb volt, mint a tavalyi – mondja a megyei fővadász. Kasuba András szerint a múlt heti lehűlés még elviselhető volt a vadak számára, tehát az állomány várhatóan nem károsodik az ilyenkor szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt. Az állatok az enyhe hónapokban még találtak élelmet, most pedig a vadásztársaságok biztosítják számukra a takarmányt a vadetetőkben.

Kasuba András, JNSZ megyei fővadász rámutatott: „Amikor bejött a hideg minden jogosultnak feladata volt, hogy a vadállományt nem csak kiegészítő takarmányozással, hanem rendesen is takarmányozza. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor az összes etetőt fel kellett tölteni, hogy minden nap találjon magának benne a vad táplálékot. Ezzel tudta átvészelni, illetve a későbbiekben a vehemben lévő szaporulat ezáltal biztosabban megmaradt.”

A vadak etetése jelentős költségeket jelent: egy 5000 hektáros vadászterületen mintegy 200 mázsa szemes takarmányt, illetve szálas növényekből, például lucernából 200 kisbálát helyeznek ki a tél folyamán.

Forrás: Szolnok TV