roka belteruletA fácán a fán éjszakázik, a nyúl pedig meghallja a fagyos földön a közeledő róka lépteit.

A minap az egyik községben élő olvasónk arról panaszkodott, hogy róka dézsmálja a sok-sok munkával és gondoskodással nevelt tyúkjait. Segítséget várt szerkesztőségünktől, ezért egy hivatásos vadászt megkérdeztünk, mi mindent lehet ilyenkor tenni.

A saját élőhelyén…
– Hasonló problémával keresett meg engem is a napokban egy falumbeli asszony. Megkértem, szedje össze a tyúkólban megmaradt dögöket, s azokat elvittem arra területre, amely vélhetően a róka élőhelye volt. Úgy gondoltam, ha odaviszem a dögöt, azt fogja megenni, azt fogja elvinni a kotorékba, nem pedig az egészséges, élő állatra fog majd vadászni. Számára biztonságosabb ugyanis, ha az élőhelyén belül tartózkodik, mintsem egy idegen helyen ólálkodjon – magyarázta a szakember.

Bejött a vadász számítása
– Egy-két napot vártam, s végül bejött a számításom, mert a róka megtalálta a kitett állati maradványokat. Esténként odajött a dögszóróra, s az egyik alkalommal meglőttem. Mivel párban szoktak lenni, a közelben kell lennie egy nősténynek is, ami ebben az időszakban vemhes. Mivel ilyenkor már nagy a pocak, nem nagyon megy össze-vissza, már alig bír szaladgálni. Figyelem a szóban forgó területet, s vélhetően a kan után a szuka is sorra fog kerülni, hiszen a dúvadnak számító állatot egész évben el lehet ejteni.
– Közel húsz éve vagyok hivatásos vadász, legalább háromezer rókát hoztam már terítékre. Ismerem a róka élőhelyét, ismerem a gondolkodását, tudom, hogy mit kell tenni a felbukkanásakor.

Két dolog közül választhat
– A sok éves rutin szerepet játszik abban, hogy az én területemen kevés róka él. S hogy az egyik bemerészkedett a faluba, annak egyszerű oka volt: a február végi és március eleji kemény hidegben a róka a fácánt nem tudja megfogni, mert az felül éjszakára a fára, a nyulat megint nem tudja megfogni, csak nagyon ritka esetben, mert az olyan fagyos időben recseg-ropog a hó, vagyis a róka nem tud csendben menni. A mínusz 15-20 fokos hidegben az egerek, a pockok elbújnak, biztos, hogy nem fognak előjönni, így két dolog marad a róka számára: vagy talál egy dögöt, például egy elhullott őzet, s arra fog rájárni, vagy választja a kockázatosabb, de egyszerűbb dolgot: bemegy a faluba és lop magának tyúkot.

Forrás: Szon