Nyomtatás
Találatok: 608
vaddisznok kozeliA lengyel kormány a világ leghosszabb kerítését tervezi megépíteni Lengyelország keleti határának szinte teljes hosszában, annak érdekében, hogy meggátolja az afrikai sertéspestis bejutását az ország területére – írja az angol The Telegraph.

A mintegy 1235 kilométeren keresztül húzódó kerítés célja, hogy Lengyelország határát Ukrajnától, Oroszországtól és Fehéroroszországtól elválassza. Így próbálva meggátolni, hogy a vaddisznók révén az afrikai sertéspestis bejuthasson Lengyelországba. A becslések szerint körülbelül 50 millió fontba – majdnem 18 milliárd forintba – fog kerülni a kerítés felállítása. A munkálatok még idén megkezdődnek, és ha minden tervszerűen alakul, akkor 2020-ig a Balti-tengertől a Kárpátokig kell az érkező vaddisznók útját állnia – olvasható a The Telegraph honlapján.

Az összesen két méter magas kerítés alsó részét kellő mélységben a földbe süllyesztik, hogy megakadályozza a vaddisznókat az alatta történő átjutásban.

Franciaországban és Németországban az afrikai sertéspestistől való félelem odáig vezetett, hogy rendkívüli intézkedések bevezetését is indítványozzák.Például, a német gazdálkodók szövetsége szerint az ország vaddisznóinak számát 70 százalékkal kell csökkenteni. Nem kímélve a kocákat és az újszülött malacokat sem.

Noha nem veszélyes az emberekre, az afrikai sertéspestis, súlyos gazdasági károkat okozhat a sertésállományokat elpusztításával, tekintve, hogy a fertőzöttek között 100 százalékos is lehet az elhullás. Ennek következtében jelentős kockázatot jelent, a jövedelmező és bővülő lengyel sertéshús-ipar számára. A betegség folyamatosan jelen van az Oroszország területén és nincs vakcina ellene.

„A kerítést meg kell építeni, hogy biztonságban lehessünk” – mondta Robert Telus, aki a kormánypárt képviselője, valamint a parlamenti vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottság tagja. „Meg kell győződnünk arról, hogy a vaddisznók nem lépnek be az országba, ezáltal a sertéstenyésztőket biztonságban tudhatjuk” – tette hozzá.

Jelenleg a vadászok alkotják az egyetlen eszközt, amely megakadályozza a vaddisznókat a határon történő átkelésben. Azonban rámutattak, hogy amikor egy vaddisznót elejtenek a kondából, mindazok, akik körülöttük voltak, visszatérnek a határon túli, biztonságos távolságba, majd egy későbbi időpontban újra próbálkoznak. Folyamatosan képtelenek a határ teljes szakaszát felügyelet alatt tartani csak a vadászok, ezért kell megoldást találni mihamarabb a problémára.

Egyes szakértők ugyanakkor megkérdőjelezik a vaddisznó-ellenes kerítés építésének létjogosultságát.

„Kétlem, hogy ez hatékony védelmet jelenete az afrikai sertéspestis ellen” – állította dr. Tomasz Podgorski a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőstani Kutatóintézetétől. „Számos folyó és tó lelhető fel Lengyelország keleti határán, amiken keresztül a vaddisznók bejuthatnak az ország területére” – tette hozzá. „A beloruszok hasonló módszerrel próbálkoztak, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a vaddisznók gond nélkül átjutnak a kerítéseken is.” – mondta Podgorski a lengyel Tok FM rádiónak.

Forrás: Vadászlap