visszas vadkarkezeles2Mielőtt a kukorica kibújna, több társaság vadkárelhárító vadászatot szervez. Így próbálják gyéríteni az állományt, ugyanis évről évre nagyon nagy gondot okoznak – főként a vaddisznók – a mezőgazdasági területeken. Továbbá a vadászok őrzik is a friss vetéseket.

– Egyre több vadászatra jogosult él azzal a lehetőséggel, hogy vadkárelhárító vadászat formájában kedvezményesen ajánl vadászati lehetőséget – mondta el Kocsis László, a Déd és környéke Vadásztársaság vadászmestere. Nemesdéd környékén alkalmanként tízezer forintért lehet vadászni vaddisznóra és gímborjúra a fegyvertartási engedéllyel és érvényes vadászjeggyel rendelkezőknek. 5500 hektáron gazdálkodnak, amelynek harminc százaléka erdő. Az elejtett vad a társasághoz kerül, amelyet aztán értékesítenek.

– A nagyvadállomány mértéke és az intenzív mezőgazdálkodás súrlódási pontja évről évre nagyobb. Saját tagjaink is kijárnak, de nem tudunk oly mértékben vadászni, hogy megfogjuk a vadkárt. A mi vadásztársaságunk esetében az éves működési költségünk egyharmada a vadkárra megy el – mondta el Kocsis László.

– Nagybajom és környékén jelenleg a kukorica vetések közepe felé vagyunk – mondta el Szabó Tamás. A Magosz megyei elnöke szerint a vadállomány túlszaporodása miatt biztos lesznek túrási károk, de javulást lát a hozzáállásban, együttműködést tapasztal a gazdák és a vadásztársaságok között. Ez szerinte a vadászati törvénynek is köszönhető.

– Somogy megye a mezőgazdasági vadkár szempontjából, amelynek az értéke a tavalyi évben is meghaladta a négyszázmillió forintot, az egyik legfrekventáltabb időszakát éli áprilisban – tájékoztatott Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára. Ebben az időszakban vetik ugyanis a kukoricát, amely teljes tenyészidejét tekintve a leginkább vadkárérzékeny növény. Bár vetésterülete az elmúlt években jelentősen csökkent – 100 ezer hektárról 70 ezer hektárra – még mindig az ország legnagyobb kukoricatermelői közé tartozunk.

– A megye magas vaddisznólétszáma miatt indokolt a fokozott, túráskár elleni védekezés. Ez azt jelenti, hogy mi, vadászok a földhasználókkal együttműködve heteken keresztül töltjük kint éjszakáinkat, őrizve, őriztetve az elvetett magot, ellenkező esetben a disznók a vetőgép sorait követve kitúrják azt. Egy átlagos tábla két és fél hét alatt kel olyan stádiumúra, ahol már érdektelen a vaddisznó számára – tette hozzá. Kemenszky Péter elmondta: a vadászok ilyenkor az eső gyorsító hatásán kívül abban bíznak, hogy a gazdák a vetés idejét minél jobban szinkronizálják. És azt követően újra aludhatnak éjszakánként…

Forrás: Sonline