trofeaszemle jnszLátványos szemlét szervezett a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség. Az elmúlt évek trófeáiból 235 darabot állítottak ki. A terítékből egyértelműen látszik: Szolnok megye az őzgazdálkodás Mekkája.

Ez a trófea 572 grammal mérlegelt, így egyedülállónak minősül a maga nemében, ezért arany éremmel minősítették. 2017 az elmúlt másfél évtized legjobb éve volt őzbak tekintetében. „Szolnok megye Magyarországon a három legjobb minőségű őzbakos megye. Meg kell említeni még Szolnok megye mellett Békés megyét és Csongrád megyét. De Szolnok megye az, ahol talán az érmes arány a legmagasabb, ezért, aki biztosra akar menni és nagy bakokat akarnak lőni: itt a legnagyobb valószínűséggel lehet találni.”-mondta Kasuba András, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség titkára, megyei fővadász.



Az idei évben 780 bakot ejtettek el eddig a megyei vadászok, ebből 236 trófea érmes: 81-et bronz-, 80-at ezüst- és 75-öt aranyéremmel díjaztak. Kiemelkedő, kapitális 500 gramm feletti trófeából 57 darab van, és 11 darab, ami 600 gramm feletti. A szektorban azonban jogi tekintetben változások történtek.

„A területek alakulására döntő hatással volt a múlt évben módosított vadászati törvény. Ugyanis az eddigi 10 éves ciklust 20 évre módosította és, aki 2017-től ezt a 20 éves ciklust meg tudta szerezni, mint vadászati haszonbérleti jogot, az egy kiszámíthatóbb, stabilabb és hosszabb távon eredményesebb gazdálkodást tud folytatni. Szolnok megyében 68 vadásztársaság volt ezt megelőzően, most 74 van. Tehát alapvetően a szerkezet nem változott és mostanra – egy társaság kivételével – tisztázódtak a végleges területi viszonyok, a vadászati jogok, tehát az, hogy melyik területet ki használhatja.” – nyilatkozta Benedek Fülöp, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Vadász Szövetség elnöke.

Az elnök reméli: a jövőben a vadgazdálkodók és mezőgazdálkodók közötti kapcsolat szorosabb lesz. A vadásztársaságok elsődleges bevételi forrása ugyanis az őzbakvadásztatás. Ebből az ágazatból közel fél milliárd forint bevétel folyik be az államkasszába. A hétvégén megrendezett vadászati mustra az április közepén indult szezon első eredményeit mutatta be a szakértő közönségnek.

Forrás: Szolnok TV