szelesszaju orrszarvuFontos esemény történt a San Diegó-i állatkertben, miután sikerült mesterségesen megtermékenyíteni egy déli szélesszájú orrszarvút.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor másfél év múlva születhet meg a borjú. A tudósok így kívánják megmenteni a kihalás szélén álló másik alfajt, az északi szélesszájú orrszarvút - írja az Origo.

Áttörést értek el a San Diegó-i állatkertben, miután sikerült mesterségesen megtermékenyíteni a San Diegó-i állatkert déli szélesszájú orrszarvúját.
Ez azért fontos esemény, mert így van remény, hogy fennmaradhat az orrszarvúk kihaló északiak alfaja.
Jelenleg folyamatos megfigyelés alatt tartják Victoriát, a vemhes rinocéroszt, míg 16-18 hónapos kihordási idő után megszületik a borja.
Ha a vemhesség sikerrel zárul, a tudósok szerint Victoria "béranyaként" kihordhatja közeli rokonuk, az északi szélesszájú orrszarvúk utódait, mert az alfajból már csak két nőstény, egy anya-lánya páros él Kenya egy rezervátumában, de ők nem képesek utód kihordására.
Az utolsó északi szélesszájú hím rinocéroszt, Sudant márciusban kellett elaltatni, annyira rossz állapotban volt az öregség miatt. Az alfaj pusztulását az orvvadászok okozták.

Victoria az első a San Diegó-i állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének hat déli szélesszájú nőstény rinocérosza közül, amelynek sikerült a vemhessége.
A tudósok azt vizsgálják, alkalmasak-e a rokon faj embrióinak béranyaságára.
Ha alkalmasnak mutatják őket a tesztek, valamikor a következő évtizedben kihordhatják az északi rokon embrióját, amit a tudósok igyekeznek létrehozni.
Mivel északi szélesszájú rinocérosz petesejtje nem áll rendelkezésre, ezért az embrió előállításához géntechnológiára lesz szükség.
A San Diegó-i kutatóintézet fagyasztott állatkertjében 12 északi szélesszájú orrszarvú sejtjeit őrzik.
Azt remélik, hogy a bőrsejtekből először őssejteket, végül spermiumokat és petesejteket tudnak kialakítani.
Ezután mesterséges megtermékenyítéssel, lombikbébi-eljárással hozzák létre az embriót, amit az intézet hat nőstényébe ültetnek.
Victoria egészséges, 1700 kilogrammos nőstény, a becslések szerint hétéves.

Forrás: Origó