hagyomanyos vadaszati modokAgarak, sólymok és íjászok népesítették be a Csillagvár Múzeumot a hétvégén. Az intézmény a Vadászati Kulturális Egyesülettel közösen szervezte meg a hagyományos vadászati módok napját, ahol az érdeklődők testközelből ismerkedhettek meg eleink egykori eszközeivel.

A program során kiállítást is nyitottak és szavalóversenyt is tartottak.

Az egyik legismertebb hagyományos vadászati móddal, az íjászattal is ismerkedhettek a Csillagvár Múzeum látogatói a hétvégén. Ma már egyre több hagyományőrző egyesület foglalkozik az íj használatával, így egyre több fiatal fogja kezébe ezt a valaha nagyon népszerű eszközt. Az íjászat az egyik legősibb vadászati mód, sokak szerint a magyarok a génjeikben hordozzák az íjjal való bánásmódot.



„Nekünk, magyaroknak genetikai kódoltságunk is az íj. Hosszú-hosszú évszázadokon, évezredeken keresztül a létünk függött az íjtól. Olyan mélyen épült be a genetikánkba az íj használata, hogy ez mai napig látszik. Mi nagyon sokat járunk külföldön, és amikor megpróbáljuk íjásztatni különböző nemzeteknek a fiait, nagyon nagy problémákba ütközünk. A magyar gyereknek egyszerűen odadobom az íjat, az jól kapja el, jól fogja meg, és pillanatok alatt tud jól lőni vele.” – mondta Malom Bendegúz, a Csókakői Hunok vezetője.

A Hagyományos vadászati módok napján természetesen a solymászat is bemutatkozott. Az érdeklődők megismerkedhettek a Harris héjával, és természetesen sólymokkal is. Az agarászaton fajtatiszta magyar agaraknak lehetett szurkolni, akik párban kergették az előttük húzott műnyulat. A programot azzal a céllal hozták létre, hogy a széles közönséggel megismertessék a hagyományos vadászat lehetőségeit.

„A hagyományos vadászati módok olyan módot jelentenek, amelyekhez a természetet nagyon kell ismerni, az elejteni kívánt vadfaj tulajdonságait, adottságait nagyon jól kell ismerni, mert itt nem távolról vadászunk, hanem egészen közelről. Ez a közelség 5–10 métert jelent, ennyire kell becserkészni a vadat.” – tájékoztatott Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke.

A Csillagvár Múzeum pincéjében egy kiállítás is nyílt, ahol az érdeklődők a solymászok és íjászok felszereléseit is megtekinthették. Mindezek mellett vadfotókban is gyönyörködhettek a természet szerelmesei. A szervezők egy különlegességgel is készültek a látogatóknak. Kialakítottak ugyanis egy éjszakai vadlest, ahol a vadász bőrébe bújva lehet megtapasztalni az erdei állatok hangjait.

„Ezt a kiállítást minden korosztálynak lehet ajánlani, hiszen próbáltuk úgy összehozni a kiállítást, hogy olvasható és tartalmas legyen, az eszközök látványosak legyenek, egy kicsit a múltat is és a jelent is bemutatva ezekkel az eszközökkel.” – tette hozzá Országh Béla, a Csillagvár Múzeum várkapitánya.

A Hagyományos vadászati módok napján az is elhangzott, hogy ezzel a programmal szeretnék a modern vadászatot is közelebb hozni az emberekhez. A hagyományőrző csoportok és egyesületek bemutatói nagy sikert arattak a látogatók körében.

Forrás: TV Keszthely