medve bocsokkalOrszágszerte 365 medve kilövését engedélyezték miniszteri rendelettel az őszi vadászidényben, ebből Hargita megyében 44 vadat ejthetnek el.

A medvéket szeptember 15. és május 15. között üldözhetik a vadászegyesületek – írja a Krónika napilap.
A székelyudvarhelyi Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület nyolc, a zetelaki vadásztársulat, a Csíki Vadász- és Sporthorgász Egyesület és az erdészeti igazgatóság egyaránt hat medve kilövésére kapott engedélyt a hozzájuk tartozó vadászterületeke. Az erdész-vadászok klubja, a székelyudvarhelyi Gordon, a székelykeresztúri Hubertus egyesületek két-két medvét ejthetnek el, ugyanez a keret Gyergyóban is. Több csíki társulat, így a Szent Anna, a Szilos, a Nimród egy-egy kilövési engedélyt kapott.

A kilövési keret megállapítását a környezetvédelmi minisztérium mellett működő munkacsoport bevonásával döntik el, a környezetvédelmi ügynökségek pedig továbbítják a becsült adatokat a medvék számáról, illetve a káreseteket is.
Romániában becslések szerint mintegy hatezer medve él, több mint Európa többi országában együttvéve. Mivel védett állat, egy-egy példány kilövését csak a szaktárca engedélyezheti. Szakemberek szerint az állomány másfélszer akkora, mint ahány medvének az egyre fogyatkozó erdők természetes életteret tudnának biztosítani. Szeptemberben néhány nap alatt két halálos áldozatot és két sérülést okoztak a medvetámadások a Bucsecs-hegység déli részén.

Forrás: Maszol.ro