Nyomtatás
Találatok: 685
ersekcsa3Pompás helyszíne volt a megyei vadásznapnak a községi szabadidő park. A 26. megyei Szent Hubertus Vadász- és Horgásznap résztvevői rácsodálkoztak a víz melletti harsogó zöldre, ahol idén a természetbarát vadászok és vadgazdák találkoztak.

A ravatalra kürtszó mellett behozott kiváló bikákat a Sükösd-Érsekcsanád Kékhegyi Vt. területén ejtették el.

Kara Miklós elnök örömmel jelentette be, hogy a megye déli részén találkoznak a vadgazdák. Kiemelte: a ravataltara hozott bikák elejtése is a helyi vadásztáraságot dicsérik. Beszélt az ifjúság természetszeretetére nevelés fontosságától, az álzöldek károkozásáról. Ennek érdekében a kamara is igyekszik sokat tenni. Az ismét megnyíló pályázati lehetőségek kihasználásra buzdította a vadásztársaságokat. „2021-ben újra vadászati világkiállítást rendez Magyarország, Bács-Kiskun megye is csatlakozik, várjuk trófeák, preparátumok felajánlását. Állandó megyei vadászati kiállítást is tervezünk, helyszíne a hajós barokk kastély lehet, zajlanak a tárgyalások.”

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke ünnepi köszöntőjében Gemencet is méltatta. Felidézte: a híres vadász, Széchenyi Zsigmond Karapancsán is vadászott, majd a számos nagyívű regényeinek egyikéből idézett. Az erdő- és vadgazdálkodásban jártas, dolgos szakembereket dicsérte. Felső Róbert polgármester a házigazda érsekcsanádi önkormányzat nevében mondott köszönetet, hogy a szabadidő park újabb, nagyszabású eseménynek adhat helyszínt, sikeres pályázat révén. Élt a lehetőséggel, és bemutatta az egyre gyarapodó települést a megye vadászainak.

A Szent Hubertusz misét dr. Mészáros István titeli prépost, kiskunsági főesperes mutatta be. Felhívta a figyelmet: sok jó, természetbarát találkozik itt ma, a csodás Gemenc közelében. „Az egyház kezdte a szakszerű erdőkezelést, 1945-ig tartozott hozzánk Gemenc.” Nem kerülte a forró kását: minden társaságban vannak nem oda való egyének, így a vadásztársaságoknál is felbukkantak a pénzes sznobok, csak lőni, zsákmányolni akarnak.

Hangsúlyozta: szeptember a vadászok és vadgazdák számára is különleges a szarvasbőgés és a bikák vadászata miatt. „Ünnep a mai nap, de mivel együtt vannak a megye vadászai, itt kell kimondani fontos dolgokat. Ugyanakkor kívánom: találjanak egymásra őszinte, a szó legnemesebb értelmében vett fegyverbarátságra a nap folyamán.”

A megyei vadásznap remek hangulatban zajlott, ami a vadásztársaságok által főzött bográcsos ételek, a hozzá kínált italok, a kiállítások (Gemenc és a házigazda Sükösdi Kékhegyi Vt. közös bemutatója), a programok, és egyáltalán, a jelenlévők kedélye okán előre borítékolható volt.

Forrás: Agrotrend