Nyomtatás
Találatok: 776
asp kamaraAz Országos Magyar Vadászkamara már az afrikai sertéspestis (ASP) első magyarországi megjelenése előtt szakmai együttműködést alakított ki a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságával.

Ez a kapcsolat – a sertéspestis első megjelenését követően – még szorosabbá vált.

Az elmúlt időszakban a Kamara a vadászok érdekeit szem előtt tartva folyamatosan azon dolgozott, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése ellenére a vadászok és a vadászatra jogosultak jogai minél kisebb mértékben sérüljenek, például érintett megyei területi szervezeteink minden lehetséges módon segítették, szervezték a vadászok tájékoztatását, az érintett területeken a járványügyi képzések szervezését magukra vállalták.

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatban a Kamara első jelentős eredménye a diagnosztikai kilövések során terítékre hozott vaddisznók felvásárlási árainak meghatározása. A Kamara indokoltnak látta ennek a kérdésnek a rendezését, és javaslatot tett a NÉBIH felé az állomány gyérítés és az egyenletes vizsgálati nyomás érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés esetében a kilőtt egyedek után járó állami kártalanításra vonatkozó eljárás során alkalmazandó értékekkel kapcsolatban. A Kamara javaslatát a NéBIH elfogadta és – a Kamara javaslata alapján – a következő árakat állapította meg:

I. Az ASP szempontjából magas kockázatú és a közepes kockázatú területen alkalmazandó értékek zsigerelt testtömeg szerint:

  1. malac (20 kg alatt) – 25 000 Ft;
  2. süldő (20–30 kg között) – 35 000 Ft;
  3. koca (50 kg fölött) – 60 000 Ft.

II. Az ASP-vel fertőzött területen alkalmazandó értékek zsigerelt testtömeg szerint:

  1. malac (20 kg alatt) – 25 000 Ft;
  2. süldő (20–30 kg között) – 35 000 Ft;
  3. süldő (30–50 kg között) – 50 000 Ft;
  4. koca (50 kg fölött) – 60 000 Ft;
  5. kan (50 kg fölött) – 100 000 Ft.

Az Európai Unió szabályozási gyakorlatának és előírásainak megfelelően Magyarország is bevezette a fertőzött területeken a vadászati tilalmat a társas vadászatok kapcsán. Ezen szabályokat betartva a Kamara közbenjárásának köszönhetően mégis sikerült élhetőbb környezetet teremteni a vadászatra jogosultaknak, tehát a fertőzött területeken módosultak a társas vadászatok tiltásának előírásai.

A korábbi szigorúbb szabályozás enyhítését jelenti, hogy a fertőzött területeken – kivéve a különösen ellenőrzött területet és a puffer zónát – a társas vadászat vaddisznótól eltérő fajok esetében engedélyezhető, illetve vaddisznók esetében csoportosan végrehajtott diagnosztikai kilövés rendelhető el a helyi járványvédelmi központ által meghatározott módon és feltételekkel, melyek minimálisan magukba foglalják a 3/2018. számú Országos Főállatorvosi Határozat (a továbbiakban: OFÁ határozat) magas kockázatú területen történő vadászatokra vonatkozó előírásait.

Az engedélyezéshez mind a vaddisznók és az egyéb fajok vonatkozásában az alábbi feltételeknek kell teljesülnie az OFÁ határozat előírásain túl:

A különösen ellenőrzött területen és a puffer zónában – kivéve a 2018. október 2-án megerősített ASP pozitív vaddisznó miatt korlátozás alá került fertőzött és szigorúan korlátozott területet – engedélyezhető az apróvad társas vadászata, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:

Az Országos Magyar Vadászkamara a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis felszámolását – a vadászatra jogosultak érdekeinek figyelembevételével – elősegítse. Ezen feladatok végrehajtásában továbbra is együttműködünk az országos főállatorvossal és a Járványügyi Központ kollégáival, tekintettel arra, hogy ezen járványügyi kérdés a vadászok érdekképviselete, a vadgazdálkodási ágazat és az állat-egészségügyi szakirányítás együttműködése nélkül lehetetlen.

Bajdik Péter
főtitkár

Forrás: Vadászat.net