Nyomtatás
Találatok: 440
harshegyi futout 2kTöbb mint hetvenen gyűltek össze október 14-én, vasárnap, hogy az interneten meghirdetett közösségi futással avassák fel a budapesti Hárs-hegyen kijelölt új futóutat.

A Pilisi Parkerdő területén a gyalogos túrázás mellett a futás számít az egyik legnépszerűbb sportnak, aminek különösen a fővárosi erdőkben hódolnak egyre többen.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének munkatársai kibővítették, és a futók számára is széles körben elérhetővé tették a budapesti Hárs-hegyen évtizedekkel ezelőtt létesített sífutó utat. A mintegy 3 kilométeres nyomvonal nagyjából szintben haladva kerüli meg a Nagy-Hárs-hegyet, de a kisebb-nagyobb emelkedők változatossá teszik a terepet. A Hárs-hegyi örökerdőben futó, egy ember szélességű ösvényen teljes mértékben a természetben érezhetik magukat a terepfutás szerelmesei, de a kisebb kocogásra vágyók igényeit is kielégíti a nyomvonal. Az erdészek levágták a belógó ágakat, megtisztították az út űrszelvényét, ahol kellett, kijavították az út felületét. Új futó jelzést festettek fel, ami könnyűvé teszi a pálya követését, és egy információs táblát is elhelyeztek, amin a futóút térképe mellett a környék látnivalói is szerepelnek.

Az új futóutat a CoffeeRUN és a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett, jó hangulatú közösségi futással avatták fel a rövid hétvégén, ahol a sportoláson kívül a résztvevőknek az erdei futással kapcsolatos eszmecserére is lehetőségük volt. A városi futás alternatívájaként egyre többen keresik fel a budapesti erdőterületet, ami hosszabb és rövidebb távokon egyaránt ideális futási lehetőségeket kínál. A Budapesti Erdészet munkatársai ezt az igényt felismerve határozták el a meglévő sífutóút funkciójának bővítését, ami így az eddiginél sokkal hosszabb szezonban szolgálhatja majd a sportolni vágyókat.

Az új futóút nyomvonala részben a Hárs-hegyi örökerdő tömbben halad, ahol az erdőborítás folyamatosságának megőrzésével tartják fenn az erdőt a szakemberek, így aki futás közben egy kis pihenésre vágyik, a közeli tanösvényen erdészeti ismeretekkel is gazdagodhat.

Forrás: ForestPress