Nyomtatás
Találatok: 542
bkvp csabi 1Az őszi nagytakarítás, rendezkedés és költözködés időszaka a Budakeszi Vadaspark háza táján is beköszöntött: nemrég elkezdődött ugyanis a Budakeszi Vadaspark parasztudvarának, ismertebb nevén Pici Tanyájának átrendezése, ezzel párhuzamosan megtörtént a hiúz kifutó felújítása és környezetgazdagítása is.

De miért van szükség időről-időre az állatkerti egyedek kifutóinak átrendezésére, felújítására? Vajon miért kell egyes fajoknak új elemekkel, mászófával, vagy búvóhelyekkel ellátni az élőhelyét?

A Budakeszi Vadaspark közel negyven éves fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a szolgáltatásbővítés mellett a területek, kifutók átrendezésére, bővítésére és környezetgazdagítására is. A vadasparki szakemberek már régen felismerték, hogy a tágas kifutók kialakítása csak az első lépése a fajok jólétének, emellett elengedhetetlen a fogságban tartott vad környezetére, a kifutók berendezésére és elrendezésére való tudatos odafigyelés is.

A környezetgazdagítás egyik alapja a területbővítés és a természetes élőhely megteremtése, hiszen a zárt tartásban lévő egyedek jóléte szempontjából fontos, hogy a természetes környezetükhöz hasonlító helyen éljenek. A Budakeszi Vadaspark parasztudvarát is ennek a szemléletmódnak megfelelően újítják, bővítik és helyezik át, hogy mind a “lakók”, mind pedig a látogatók igényeit még inkább kiszolgáló, tágas terület álljon rendelkezésre. Az ősszel megkezdődött munkálatok első lépéseként Tulipán és Nándi, a magyar tarka tehén és bikaborjú, illetve Pörkölt, a parlagi szamár költözött át egy tágasabb, szebb, modernebb kifutóba, így a látogatóknak most az egykori vadlovak helyén érdemes keresni őket, ahol már épül az új parasztudvar. A felújítási munkálatok a tervek szerint 2019 folyamán fejeződnek be.

A területbővítés mellett kiemelkedő jelentőségű, hogy az egyedek megfelelő mennyiségű ingert kapjanak. Pont ezért érdemes időről-időre újfajta eszközökkel, elemekkel bővíteni a kifutókat, ami fizikai és mentális stimulusokat biztosít az adott egyed számára a zárttéri környezetben is. Ezt figyelembe véve újították fel a szakemberek Csabi, az eurázsai hiúz kifutóját, ami új „mászókával”, “tribünnel” és tökéletes búvóhelyekkel egészült ki. Az új otthon így jobban megfelel a fiatal hiúz energiáinak, miközben a nyugodt pihenés is biztosított számára, ami közben csak az igazán szemfüles látogatók pillanthatják meg.

A környezetgazdagítás további része még az fajokkal történő aktív foglalkozás. A vadaspark képzett szakemberei éppen ezért az állatjóléti igényeket is figyelembe véve, az egyedek mentális stimulációját elősegítő tréningeket tartanak, amik a vadasparki fajokat a természetben előforduló, megoldást igénylő szituációkkal szembesítik. Ilyen például a zsákmányszerzés vagy a búvóhely-keresés, illetve különböző nehézségű feladatok megoldása, ami időtöltést és egyben tanulási lehetőséget biztosít számukra.

Forrás: Budakeszi Vadaspark